čt., 18. listopad 2021 14:12

,,Měl to být vzkaz rodině, jakási satisfakce" uvádí tzv. poslanec v kroji Jiří Horák

Jiří Horák v Poslanecké sněmovně Jiří Horák v Poslanecké sněmovně Zdroj: Twitter Jiří Horák
Starosta města Bučovice na Vyškovsku Jiří Horák (KDU-ČSL) složil poslanecký slib v tradičním vlčnovském kroji. Chtěl tímto gestem vzdát poctu svému pradědečkovi, což uvedl ve svém příspěvku na Twitteru.

 Internet byl doslova zaplaven „poslancem v kroji“. Jak vnímáte tuto popularitu? Byl Váš účel získat pozornost? 

Upřímně řečeno, jsem byl překvapený. Dalo se čekat, že se člověk na několika fotkách objeví, ale takové reakce jsem opravdu nečekal. Nebyl to ani můj primární záměr. Měl to být vzkaz rodině, jakási satisfakce. Má rodina byla na pradědečka hrdá a on byl neprávem odsouzen. Babička mi o tom mnohokrát vykládala. Na to jsem chtěl upozornit. Chtěl jsem mu vzdát poctu. To, že se mé gesto takhle zmedializovalo nebyl ani původní záměr.   

Jste starostou města Bučovice, jaké pro Vás bylo skládat poslanecký slib zvlášť ve vlčnovském kroji s rodinným pozadím?

Hodně jsem nad tím uvažoval, protože jsem od narození „Bučovák“. Na druhou stranu, maminka je Vlčnovajanka a občané Vlčnova, alespoň jak jsem zaznamenal, byli velmi rádi. Takže myslím, že to nikoho neurazilo, spíše naopak. Občané Bučovic to myslím také chápali. Mnoho z nich mi vyjádřilo podporu.   

Dostala se k Vám nějaká negativní forma reakce na Vaše gesto? 

Jen velmi ojediněle, z 99 % jsem zaznamenal pozitivní reakce.      

Myslíte si, že jste inspiroval lidi k tomu, přihlásit se ke kořenům svého původu a uctívat tradice?

To si nejsem jistý, tradice musí člověk cítit, musí mu je někdo předat. Možná ale, že se nad jejich významem pár lidí zamyslí. To by bylo fajn. Myslím totiž, že jsou důležité. Poskytují člověku sílu pevných kořenů, jakéhosi ukotvení v nejistých dobách i pocit hrdosti a sounáležitosti. 

Váš pradědeček byl odstraněn díky komunistům, co říkáte na jejich nepřítomnost v Poslanecké sněmovně? 

Jsem za to upřímně rád. Byli pátou kolonou sovětského svazu a vlastizrádci. Naší zemi škodili desítky let. Opravdu bych je tam nerad potkával.

Co pro Vás Vlčnov jako takový symbolizuje a zúčastňujete se tradiční jízdy králů? 

Vlčnov je po Bučovicích má druhá srdcová záležitost. Rád tam jezdím, mám ve Vlčnově mnoho členů rodiny a řadu krásných vzpomínek. Má babička ještě chodila v kroji každý den a vykali jsme jí. Bylo to trochu jako z pohádky. Na jízdu králů občas zajedu a na pohárek vína do místních búd také…  

Zobrazeno 781 krát
Naposledy upraveno: čt., 18. listopad 2021 21:59
Pro psaní komentářů se přihlaste