ne., 5. listopad 2023 14:24

Měsícem designu se stává listopad

Prostory galerie Studio G21 Prostory galerie Studio G21 Zdroj: Facebook: Dizajntrh
Olomouc - V průběhu měsíce listopadu nabízí nově vzniklý festival Olomouc Design Days řadu výstav, seminářů, diskusí a workshopů z oblasti designu. Program klade důraz na tvorbu regionálních umělců i teoretiků z okruhu kreativních oborů.

První olomoucká obdoba klasického modelu “design weeku“ přináší prostor pro šíření rozsáhlé škály kulturních a kreativních činností. Představuje tvůrce nejen průmyslového designu, ale i architektury a uměleckého řemesla a cíleně směřuje k veřejnému zájmu o umění.

Oficiální opening proběhl 1. listopadu společně s vernisáží výstavy Sklizeň 2023 s podtitulem plody regionálního designu ve Studiu G21. Projekt zahájil náměstek primátora Viktor Tichák slovy: „Původně jsme mysleli, že to bude jen menší pilotní projekt, nakonec se z toho vyklubalo něco fenomenálního.“ Program prvního ročníku Olomouc Design Days nabízí návštěvníkům přes 25 kulturně rozmanitých akcí v průběhu celého měsíce. Jeho přípravu a realizaci vyzdvihl i Tichák v úvodní řeči: „V Olomouci máme lidský kapitál, který to celé dal dohromady s minimálním rozpočtem a velkým nasazením.

Klíčovým motivem projektu zahajující novou olomouckou tradici je výstava Sklizeň 2023, která odkazuje na “výběr z hroznů“ tedy na aktuální realizaci regionálních tvůrců. Představuje široký záběr kreativců na domácí půdě, mezi nimiž se objevují šperkařka Elazolo, obuvník Unbroken Addiction, sklář David Valner Studio nebo textilní designérka Renáta Jančo a další.

Společnou značku festivalu Olomouc Design Days (ODD) vytváří hlavní organizátoři statutární město Olomouc a Inovační centrum Olomouckého kraje, které již v minulosti podpořilo Design trh, časově i programově úspornějšího předskokana ODD. „Na regionálních designerech záleží. Kreativita a tvoření je jedním z obrovských potenciálů, který Olomoucký kraj může nabídnout,“ zakončila zahájení ODD Anna Jánská, zástupkyně inovačního centra a ředitelka Design trhu.

Zobrazeno 313 krát
Naposledy upraveno: po., 6. listopad 2023 17:20

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste