ne., 9. listopad 2014 21:23

Mezera v legislativě

Valašská obec Vrbětice, která je součástí obce Vlachovice, nebyla donedávna pro většinu obyvatel ČR příliš známá. V posledních třech týdnech se ale o Vrběticích na Zlínsku hovoří a píše téměř denně snad ve všech médiích.

Stalo se tak po té, co 16. 10. 2014 v této obci vybuchl sklad, v němž byla uložena pěchotní a dělostřelecká munice. Sklad je ve vlastnictví armády, která jej pronajala ostravské firmě Imex Group. Dva zaměstnanci této firmy, kteří byli v době výbuchu v areálu, jsou do dnešního dne pohřešováni.

V den výbuchu bylo z areálu evakuováno několik firem, ale také školka a škola ve Vlachovicích i odborné učiliště v nedalekém Slavičíně, jelikož bylo shledáno velké riziko. Nyní je areál ohraničen v okruhu 1200 metrů, střežen armádou, vojenskou a státní policií, přičemž se z něj stále ozývají výbuchy. Jakmile se sedm dnů za sebou neřízené exploze neozvou, budou pyrotechnici moci přistoupit k epicentru výbuchu.

Ukázalo se však, že náš stát není na takovou situaci připraven, což 8. 11. 2014 uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka při návštěvě Vlachovic. Premiér konstatoval, že je současná legislativa ve věci nakládání s municí nedostačující. Chybí havarijní plán, záložní sklady a další nezbytnosti. Ministerstvo vnitra má za úkol do měsíce zpracovat legislativní analýzu.

Výbuch ve Vrběticích je pro politické činitele impulzem k doplnění chybějícího článku v české legislativě. Můžeme tedy očekávat zákonné změny, které snad v budoucnu umožní takovéto situaci předejít a pokud nastane, budou známy jasné postupy a možnosti jak ji řešit.

Foto: zlin.idnes.cz

 

 

 

Zobrazeno 1786 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste