út., 1. březen 2022 15:29

Místo karnevalových slavností lidé protestují proti válce na Ukrajině

Protestů proti válce na Ukrajině se v Kolíně nad Rýnem účastnilo 250 000 lidí. Protestů proti válce na Ukrajině se v Kolíně nad Rýnem účastnilo 250 000 lidí. Zdroj: Reuters
Kolín nad Rýnem - Tradiční karnevalovou oslavu Rosenmontag lidé z Kolína nad Rýnem vyměnili za demonstraci proti invazi ruských vojsk na Ukrajině. Podle primátorky města, Henriette Rekerové, se v ulicích shromáždilo 250 000 lidí. Vyjádřili tak podporu nejen Ukrajiny, ale také protestanty v Rusku.

Ještě před několika dny se obyvatelé Kolína nad Rýnem chystali na tradiční vrchol karnevalových slavností. Rosenmontag se tradičně slaví v pondělí přesně sedm týdnů před pondělím Velikonočním a doprovází ho bujaré oslavy v ulicích velkoměst i menších obcí zejména v Porýní. Jde o předposlední den německého karnevalu, který každoročně začíná již 11. listopadu, proto se mu přezdívá „páté roční období”. 

Letošní Rosenmontag vyšel na 28. února. Město však zaplnily zcela jiné průvody. Obvykle jsme v ulicích potkávali tančící a zpívající klauny, jednorožce či strašidla. Tentokrát lidé v Kolíně nad Rýnem vyšli do ulic s transparenty a protestovali proti válce v Evropě. Demonstrace byly poklidné, měly jedinečnou, vážnou atmosféru.

„Dnes v Kolíně nad Rýnem na podporu Ukrajiny a jejích statečných lidí vyšlo do ulic 250 000 lidí. Stojíme při Ukrajině,” podpořila protesty Rekerová, primátorka města, na svém twitterovém účtu. Toto číslo je zhruba čtvrtinou celkového počtu obyvatel metropole.

Předseda výboru karnevalového festivalu v Kolíně nad Rýnem, Christoph Kuckelkorn, zdůraznil, že protest je projevem nejen solidarity s Ukrajinou, ale také s odvážnými protiválečnými demonstranty v Rusku.

Zobrazeno 679 krát
Naposledy upraveno: ne., 6. březen 2022 19:55
Pro psaní komentářů se přihlaste