po., 7. prosinec 2015 20:52

Místo sněhu padají vánoční stromy

Znojmo - Vánoční strom na Horním náměstí nevydržel ani den a spadl k zemi. K větším škodám nedošlo.

Po první adventní neděli se na znojemském náměstí zlomil vánoční strom. Příčinou byla vichřice, která se prohnala městem. „Strom splňoval podmínky výšky, byl dobře ukotvený. Stavěly jej Městské lesy jako každý rok. Ke zlomení stromu došlo vinou silného větru, jehož rychlost dosahovala sedmadvaceti metrů za vteřinu, což odpovídá téměř sto kilometrům v hodině. Vítr má mezi domy ještě větší rychlost, navíc na náměstích rotuje a získává na síle,“ řekla k incidentu mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Během nehody nebyl nikdo zraněn. Došlo však k poškození betléma, který se pod stromem nacházel. Škody ovšem nejsou velké a dají se napravit. „Při vší smůle šlo vlastně o štěstí, kdy má jen postava krávy ulomené ucho a jesličky s Ježíškem se trochu rozjely do stran, ale je to opravitelné. U těch větších postav bylo veliké štěstí, že je kmen nezasáhl. Samozřejmě na prvním místě jsou lidské životy, ale je mi líto, že se to stalo po celoroční dřině,“ uvedl autor betléma, Martin Lichevník.

Původní strom už byl nahrazen jedlí z Oleksovic. Tento strom je věnován jako dar a znojemské náměstí by měl zdobit i v příštím roce.

Vánoční strom se zlomil i v Ostravě-Zábřehu. U nehody museli zasahovat i hasiči: „Na místo vyjela naše jednotka ze Zábřehu, hasiči zkontrolovali místo a odpojili strom od elektřiny," řekl Petr Kůdela. Příčina pádu je však zatím neznámá a případ byl předán policii.

Zobrazeno 1689 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:31

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste