út., 9. prosinec 2014 12:30

Muž na radnici aneb Čunek zase vládne

Znovu po osmi letech se v pondělí 8. prosince stal Jiří Čunek (KDU-ČSL) starostou Vsetína. Po některých aférách například s braním úplatků nebo pobírání dávek, na které neměl nárok, se tak tato kontroverzní postava vrací na přední místa komunální politiky.

 

Vsetín – Čunek byl starostou už v letech 1998 až 2006 a v tomto období udělal několik kroků, které ho vynesly až do vedení strany. Především pak jeho rozhodnutí vystěhovat romské obyvatelstvo Vsetína na periferii, a zde jim postavit obydlí z obytných buněk. Mezi obyvateli Vsetína, ale i jiných problémových lokalit toto byl obdivovaný a kvitovaný pokus o nastolení nových pravidel soužití menšin. Jeho postup tehdy ocenila například Liliana Janáčkova, tehdy starostka Ostravské městské části Mariánské Hory a Hulváky, známá svými protiromskými názory. Popularita rostla navzdory odmítavým hlasům sociálních aktivistů.

I když v minulém volebním období se do vedení Vsetína nedostal kvůli odmítavému postoji ODS, získal v tehdejších volbách nejvyšší počet preferenčních hlasů. Ačkoli letos KDU-ČSL volny vyhrála, stejně neměla dostatečnou sílu na to, aby sama nebo i v koalici s hnutím ANO a STAN vládla. Až při třetím zasedání zastupitelé Čunka do svého čela zvolili 16 hlasy z celkových 21. Pomoc přišla hlavně od tří zastupitelů Koalice pro otevřený Vsetín, se kterou Čunek uzavřel dohodu, že pokud ho podpoří, prosadí některé z jejích návrhů organizace města. „Chceme rozseknout patovou situaci, která ve Vsetíně vznikla,“ potvrdil lídr kandidátky místního hnutí Michal Berg.

Pod Čunkovým vedením se tak chce Vsetín zaměřit na stoprocentní vymýcení hazardu, chce zavést videopřenosy z jednání zastupitelstva, zveřejňovat zakázky nad 30 tisíc korun anebo zlepšit situaci cyklistů a vozíčkářů v městské dopravě. Mezi chvályhodné cíle lze zařadit i závazek podání majetkových přiznání všech zastupitelů.

V roli předsedy strany pak ale přišly aféry údajného uplácení, nelegitimního pobírání sociálních dávek nebo život se dvěma občanskými průkazy. Tyto kauzy pak zvládl s politickým nadhledem, který se v České republice jen tak nevidí a sám rezignoval na většinu svých funkcí.

 

Zdroj fotografie: www.google.cz

Zobrazeno 1332 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. prosinec 2014 22:55
Pro psaní komentářů se přihlaste