út., 12. listopad 2013 21:03

Muzeum umění zahajuje výstavu Století relativity

Olomoucké Muzeum umění otevírá novou expozici s názvem Století relativity. Cílem výstavy je představit návštěvníkům to nejlepší z českého výtvarného umění 20. století.

Ve dvou patrech se představí asi dvě stě exponátů z bohaté sbírky uměleckých děl Muzea umění. V Mansardě jsou vystavená malířská a sochařská díla významných umělců 1. poloviny 20. století, druhá část expozice se nachází v Obrazárně. Zde si návštěvníci mohou prohlédnout díla vzniklá těsně po druhé světové válce a v druhé polovině 20. století. Rozmístění ve více částech muzea jen dokládá rozsáhlost celé výstavy. „Jeden výstavní sál by nám nestačil. Naše sbírky zahrnují široké spektrum děl, která můžeme bez nadsázky označit za důležitá, ba přímo klíčová pro nejen české moderní a současné umění,vysvětlil ředitel muzea Michal Soukup.

Kromě tvorby českých umělců mohou zájemci spatřit také díla exilových umělců z Polska, Maďarska či Slovenska, čímž se autoři výstavy snaží zařadit české výtvarné umění do středoevropského kontextu. „Století relativity je pro nás vedle výstavy Magdaleny Jetelové nejvýznamnějším projektem v letošním roce. V souvislosti s loňskou úspěšnou výstavou Od Tiziana po Warhola jsme si uvědomili, jak kvalitu a rozsah našich sbírek, tak především tu skutečnost, že většina unikátních děl zůstává dlouhodobě skrytá v depozitářích, ačkoliv by měla být vystavena. Proto jsme se rozhodli představit veřejnosti to nejlepší z našich bohatých sbírek moderního umění formou stálé expozice,“ řekl Soukup a upozornil, že Olomouc se expozice moderního umění dočká po 40 letech.

Vernisáž stálé expozice proběhne 14. listopadu za účasti současného ministra kultury Jiřího Balvína, ředitele Muzea umění Michala Soukupa a spoluautorky expozice Štěpánky Bieleszové.

Zobrazeno 1776 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:45
Pro psaní komentářů se přihlaste