so., 28. říjen 2017 22:03

Na Designbloku se to letos hemžilo lahůdkami i problémy

Designblok Designblok Zdroj: Vendula Svobodová
Praha - Jako každý rok se i letos hlavní město stalo epicentrem mezinárodní přehlídky designu, módy a vkusu. Velkolepý galavečer zahájil 19. ročník Designbloku už ve středu 25. října 2017, pro veřejnost festival oficiálně začal ve čtvrtek 26. října a podle plánu měl trvat až do pondělí 30. října. Vlivem nepřízně počasí museli organizátoři Designblok předčasně ukončit a expozice v prostorách Průmyslového paláce se uzavřely o 2 dny dříve. Hlavním tématem letošního Designbloku se stalo "jídlo" v pojetí Maxima Velčovského.

Velčovský pro tuto příležitost změnil hlavní halu Holešovického výstaviště ve vlastní pojetí cukrárny/kavárny/společenského prostoru a pojmenoval ji Designerie. Té dominovaly dva tématicky přetvořené kolotoče - jeden pojatý doslova nebesky, druhý upravený za použití těch nejikoničtějších židlí a křesel 20. a 21. století. Velkým tématem a výzvou bylo pro Velčovského využití textur, převážně mramoru, ale také například dřeva. Díky barevným variantám a jedinečnému vykreslení dokážou být materiály dokonalou parafrází nespočtu jídel a zákusků, čehož autor využil právě k vytvoření monumentálních patrových dortů na Garden stage, které byly součástí prostoru Designerie a zakončovaly celou instalaci v hlavní hale. "My téma jídla bereme z pohledu lidí žijících v týhle zemi, kteří se čtvrt století po revoluci učí péct chleba a vařit jídlo, protože kultura jídla tady byla vlastně strašně poddimenzovaná. Současně přichází nová generace hipsterů, kteří zakládají podniky, kavárny a restaurace a na jídle zase záleží." řekl Velčovský o scénografické instalaci v hlavní hale výstaviště. 

OPENSTUDIO se stalo středem dění.

Designblok byl letos potěšením pro všechny milovníky šperků a doplňků, a to jak módních, tak interiérových. V Openstudiu si každý přišel na své. K vidění byly práce více než 300 designérů a designérských škol z nejrůznějších koutů světa. Pozornost upoutal už zmiňovaný šperk, ale také interiérové osvětlení. V této kategorii, stejně jako každý rok, jasně vedla česká společnost Bomma, jejímž hlavním produktem jsou ručně vyráběné a foukané skleněné závěsné lustry. Světla vynikají minimalistickým designem a unikátním světelným zdrojem. Mimo jiné se zde prezentovalo opravdu velké množství mladých designérů, a to zejména v kategorii módních doplňků. Velkým tématem se pro ně stalo řešení ruksaků či nejrůznějších tašek s využitím co možná nejneobyčejnějších materiálů. Ani tento rok nechyběla módní přehlídka, kde se představily nejnovější kolekce jak stávající návrhářů, tak mladých nováčků, kterých bylo letos opravdu velké množství. Show se odehrávala v sobotu 28. října přímo na Garden stage.

ARTHOUSE ukázal nevšednost.

Dalším výstavním prostorem letošního Designbloku byl tzv. Arthouse, kde se představila díla spíše konceptuálního rázu. Byl tu opět prostor pro mladé designéry a jejich projekty, nicméně se zde dala najít i díla předních světových uměleců. Jedním z nich byl například Nizozemec Maarten Vrolijk se svými skleněnými vázami, vyjímečnými zejména svou barevností a tvaroslovím. 

 

 

Zobrazeno 2066 krát
Naposledy upraveno: ne., 29. říjen 2017 19:36
Pro psaní komentářů se přihlaste