po., 13. říjen 2014 22:01

Na Frýdecko-Místecku vítězí lidovci

V obci Sedliště na Frýdecko - Místecku proběhly v pátek a v sobotu komunální volby. O hlasy voličů se už tradičně uchážely tři strany, tentokrát však byla jedna z nich úplným nováčkem.

Stejně jako v minulosti se mohli obyvatelé Sedlišť rozhodovat mezi třemi politickými stranami. Novinkou pro ně mohlo být nezávislé hnutí Sedlišťané 2014, v jehož čele stojí dosavadní místostarosta obce Jaromír Haleš. Nakonec ale stejně jako před čtyřmi lety zvítězila KDU-ČSL. S necelými pětapadesáti procenty získala šest mandátů, tedy většinu z celkových jedenácti. Tím si v zastupitelstvu polepší o jedno křeslo. První na kandidátce lidovců byl Jaromír Krejčok, nynější starosta obce, který i letos získal nejvíce hlasů. Hnutí Sedlišťané skončilo na druhém místě s necelými 28 procenty hlasů, ty jim získaly tři mandáty. Nejméně hlasů vybojovala KSČM, celkem dva mandáty.

Do volebních místností se dostavilo šestapadesát procent voličů, což je oproti minulým létům pokles. V porovnání s ostatními obcemi v Moravskoslezském kraji je to ale výrazný nadprůměr. Například v sousedním Frýdku-Místku se do volebních místností dostavila jen třetina lidí. Nutno podotknout, že v tomto volebním obvodu se zároveň konaly i senátní volby. V těch v prvním kole také zvítězil člen KDU-ČSL Jiří Carbol. Těsně jej následuje Jiří Hájek z ČSSD.

Zasedání sedlišťského zastupitelstva v novém obsazení by se mělo konat v rozmezí dvou týdnů. Na něm se bude mimo jiné rozhodovat o funkci starosty, kterou už dvě volební období zastává Krejčok. Vzhledem k množství mandátů jeho strany a výsledkům ve volbách je možné, že svou funkci obhájí i letos.

Zobrazeno 2244 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:48
Pro psaní komentářů se přihlaste