čt., 7. duben 2022 14:24

Na nejúrodnější půdě u Moravičan má vyrůst velkokapacitní odpočívadlo. Zabrání tomu nesouhlas zastupitelů měst a občanů?

Místo úrodného pole zde mají parkovat kamiony Místo úrodného pole zde mají parkovat kamiony Zdroj: Anna Konečná
Šumpersko - Namísto úrodného pole má na nezastavěném území u Moravičan vzniknout velkokapacitní odpočívadlo pro kamiony i osobní auta, s čímž nesouhlasí jak zástupci Loštic a Moravičan, tak ani místní obyvatelé. Proti nenávratnému zničení úrodné orné půdy občané dokonce sepsali petici, ve které se odkazují na negativní ovlivnění kvality života i bezpečnosti. Záměr nyní prochází posuzováním dopadů na životní prostředí.

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) představilo záměr vybudovat mezi obcemi Loštice a Moravičany velkokapacitní odpočívadlo o délce 700 metrů pro téměř 100 kamionů a několik desítek osobních aut. Dle Ředitelství by se měla na odpočívadle nacházet také čerpací stanice, myčka a potřebné sociální zázemí pro řidiče. „Z důvodu potřeby rozšíření kapacit odpočinkového parkování provádíme výběr umístění nové odpočívky u dálnice D35 z Olomouce do Mohelnice. V úvahu připadá území na katastru Moravičan a Loštic. Druhá varianta leží v katastrálním území Chořelice a Rozvadovice. Oba záměry nyní prochází procesem EIA,“ uvádí Miroslav Mazal z olomoucké pobočky ŘSD.

Stavba odpočívky, která vyžaduje 53 000 m2 zpevněné plochy by měla zaujmout místo na jednom z nejúrodnějších polí v okolí, poblíž něj se nachází také významné zdroje pitné vody pro okolní obce a jsou v chráněném pásmu přirozené akumulace vod. Část obce Moravičany spadá do Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví, proto je podle řady občanů naprosto nepředstavitelné, že v této lokalitě vznikne odpočívka pro kamiony.
Starosta obce Moravičany Antonín Pospíšil a starostka města Loštice Šárka Havelková Seifertová se v dopise členům vlády ČR z 2.2.2022 odkazují na programové prohlášení vlády o ochraně životního prostředí, přírodních zdrojů a krajiny a žádají, aby bylo zastaveno nesmyslné počínání Ředitelství silnic a dálnic. Domnívají se, že realizací výstavby této odpočívky bude porušen zákon o ochraně zemědělské půdy.

Ani místní občané nelenili a začali sbírat podpisy v petici, která vyjadřuje nesouhlas se záměrem stavby odpočívadla u Moravičan. V petici obyvatelé dotčené lokality vytýkají, že je opomíjeno jejich právo na příznivé životní podmínky a že nebyly brány v potaz negativní vlivy na kvalitu života obyvatel v území a na jejich bezpečnost. Petici bylo možno podepsat na celkem 10 místech v Lošticích, Moravičanech a v Mohelnici. Občané uvádí, že mají obavy také ze zvýšení kriminality, znečištění ovzduší a okolní přírody. Někteří oponují s názorem, že odpočívadel pro kamiony je skutečně málo a jsou potřebné, řidiči by pak nemuseli parkovat na krajích cest a na parkovištích, která jsou primárně určena pro osobní automobily. „Budeme se s obcemi bavit, do jaké míry je možné vyjít jim vstříc a budeme se snažit najít průnik mezi zájmy dopravy a představou místních samospráv a regionu. Nejdřív jim ale chceme podrobně představit stávající variantu, která je koncipována tak, že by neměla způsobit jakékoli ohrožení životního prostředí nebo podzemních vod,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

V následujících letech je plánováno prodloužení dálnice D35 z Mohelnice do Starého Města. Výstavba nového úseku dálnice by měla vyřešit velkou vytíženost silnice na Hradec Králové okolo Studené Loučky, která je také místem častých dopravních nehod. V souvislosti s plánovanou výstavbou jsou plánována dvě odpočívadla, u Rozvadovic a právě u Moravičan.

Zobrazeno 689 krát
Naposledy upraveno: ne., 10. duben 2022 23:07
Pro psaní komentářů se přihlaste