ne., 30. listopad 2014 18:30

Na Staroměstském náměstí zazářily vánoce

PRAHA- Desítky stánků s punčem, vánoční výzdobou a spoustu jiných zaplnily Václavské a Staroměstské náměstí. Ta pravá vánoční atmosféra však přišla až v sobotu 29. listopadu s rozsvícením vánočního stromu.

Na tuto akci se sjelo tisíce lidí z České republiky, ale také spoustu cizinců a na náměstí se v tom davu lidí nedalo téměř hnout. Byly zaplněné i postranní uličky a lidé se museli dívat i z několika desítek metrů. Slavnostního rozsvícení se ujali herci Hana Maciuchová a Jakub Kohák a také nová primátorka Adriana Krnáčová.

Zhruba deset minut po plánovaném začátku byli lidé už nervózní a začali znepokojivě pískat. Po společném odpočítávání se strom konečně rozsvítil za hudby Antonína Dvořáka. Strom rozsvítili po částech od spodu nahoru a nakonec velkou hvězdu na špici. Následoval burácivý jásot a potlesk. "Pražský stromeček je určitě lepší než ten v Olomouci. Svítí celý, zatímco na horním náměstí jim ve spodní části stromku chybí žárovky," popsal Pavel, student Právnické fakulty, který žije v Praze.

Vybraný vánoční strom pochází ze středních Čech, takže organizátoři letos nemuseli jezdit daleko. Společnost Taiko shromáždila celkem sedmnáct tipů na vánoční strom, nakonec nejlépe vyhovoval smrk ztepilý z Benešovska. Tento smrk rostl dvaasedmdesát let a měří přes dvacet metrů. Na náměstí ho zdobí přes sto tisíc LED lampiček, ale také půlmetrové ozdoby ve tvaru andělů, jablek či perníčků.

Foto: idnes.cz

 

Zobrazeno 1998 krát
Naposledy upraveno: so., 6. prosinec 2014 19:00
Pro psaní komentářů se přihlaste