st., 8. listopad 2023 20:03

Nalaďte se vánoční atmosférou na zámku Slatiňany

Socha Albina Thesea Socha Albina Thesea Zdroj: Jaroslav Bušta
Slatiňany - V letošním roce se na zámku ve Slatiňanech koná několik prohlídek s adventní tematikou. Cílem prohlídek je nechat nahlédnout návštěvníky do dob, kdy rodina Auerspergů prožívala svátky na zámku.

Návštěvníci dostanou možnost prožít Štědrý den i Štědrý večer podobně, jako jej zažila rodina Auerspergů. Interiér v přízemí zámku bude vánočně vyzdobený s pomocí autentických vzpomínek synovce knížete Františka Josefa z Auerspergu, který za svým strýčkem jezdil s celou rodinou. Z expozice se dozvíme nejen o osudech knížecí rodiny, ale i jak na zámku probíhaly vánoční dny. Prohlídka by měla procházet přes hostinské a společenské prostory a návštěvníci budou mít také prostor nahlédnout do zámecké kuchyně.

Nádvoří zámku Ačkoliv první zmínka o rakouském knížecím a hraběcím rodu Auerspergů pochází již z roku 1220, v Čechách se usadili až v 18. století. Zároveň se rozdělili na starší a mladší linii. Slatiňany získal Jan Adam kníže z Auerspergu z mladší knížecí linie sňatkem s Kateřinou ze Schönfeldu v roce 1746. Slatiňanský zámek rodina obývala od jara do podzimu, sloužil jim jako letní sídlo. Ke konci 18. století proběhlo zásadní rozšíření zámku, pravděpodobně kvůli nedostatku počtu místností v zámku. Jan Adam z Auerspergu byl bezdětný, proto majetek odkázal svému synovci knížeti Karlovi z Auerspergu, který zámek podrobil dalším významným přestavbám. Zámek zdědilo ještě mnoho knížat, než byl v roce 1945 na základě Benešových dekretů zkonfiskován. Součástí zámku je od roku 1947 i Státní hipologické muzeum. Vyskytl se zde spor o navrácení konfiskovaného majetku, který vyvolal syn posledního majitele zámku. Toto řízení trvalo až do roku 2006, v té době byl již zámek prohlášený za národní kulturní památku a spravován Národním památkovým ústavem. K poslední velké rekonstrukci došlo v letech 2017-2020.

Vánoční prohlídky budou trvat od 1. prosince do 7. ledna, ale pouze od pátku do neděle. Délka prohlídky je 40 minut. Vstupenky se doporučují koupit předem online. Základní vstupenka stojí 140,- Kč.

Zobrazeno 239 krát
Naposledy upraveno: st., 8. listopad 2023 21:16
Pro psaní komentářů se přihlaste