ne., 26. duben 2015 13:57

Nejkrásnější české knihy? Pajzly, architektura i prázdné příčky

  Jaké knihy na českém trhu jsou nejkrásnější? Již půl století se to snaží ukázat soutěž vyhlašovaná Národním památníkem písemnictví. Ne všechny kategorie, ale letos našly svého vítěze. Odborná porota už tradičně chválila především odborné publikace.

 V kategorii Krásná literatura to měla porota překvapivě lehké: „První, druhé a třetí místo: cena neudělena,” stojí v tiskové zprávě.  Proč se na letošních stupíncích neobjevil žádný zástupce beletrie?  „Shodli jsme se, že v letošním ročníku nejsou v této kategorii dostatečně výrazné a výjimečné knihy, aby mohla s čistým svědomím udělit první tři místa,” vysvětlila porota. Ta byla nekompromisní i přesto, že se o cenu ucházela i Pálenka - čerstvý laureát ceny Magnesia Litera a debut Matěje Hořavy. Podobně na tom byla také kategorie učebnic, kde se podařilo obsadit pouze jedno místo. To si odnesla kniha Volba povolání bez předsudků, praktická kariérní příručka pro základní školy.  

Velký úspěch letos zaznamenaly odborné knihy. Důvod je prostý, u odborných knih je toho zkrátka víc, co navrhovat.  Text, vysvětlivky, fotografie, poznámky pod čarou - to všechno se povedlo hravě skombinovat vítězi 2× 100 mil. m2 od Mikuláše Macháčka a Lindy Dostálkové. Oba jsou vedoucí ateliérů grafického designu. Společně navrhli knihu rekapitulující stoletou historii bydlení v Československu. Ta je důstojným následovníkem stejnojmenné, rok staré výstavy pro bienále v Benátkách. Nebylo to ale jen zpracování, co tak zaujalo: „Kniha dobře funguje jako studijní materiál, ne jako pomník historii, na který se práší v knihovně a otevírá se jen o nedělích,” chválila ji porota. Publikaci potom kromě faktických informací tvoří i rozhovory s autory a staviteli těch největších a nejvýznamnějších obytných celků.

Oblíbené a obvykle i graficky nápadité jsou rovněž knihy pro děti. Nepsaným pravidlem je, že pokud se povede hravě spojit text a ilustrace, je vyhráno. Letošní favorit však zašel mnohem dál: „Designérka a autor obsahu a ilustrací se výborně doplňují, hrají si spolu, pošťuchují čtenáře, otáčejí jim text a chtějí po nich, aby si přečetli i ilustrace, které jsou maskované do podoby kaněk a skvrn. A uprostřed knihy mohou čtenáři absolvovat Rorschachův test!,“ libuje si porota. Kniha Nech ten mech od Michala Bystrova musela přitom zvítězit navzdory nařčení, že je příliš křehká a použité choulostivé materiály nejsou vhodné pro neohrabané dětské ručky. „Je to knížka, kterou si můžou číst společně dospělí a děti – a ty se mohou seznámit s tím, že knížky jsou různé a potřebují třeba i jemné zacházení,” hájí svůj výběr komise.

Nejlepším autorským počinem se stal Pajzl no. 1 od Marka Ehrenberga a Zuly Jury. “Neuvěřitelně vtipné, podvratné, trefné a zároveň systematické představení české kuchyně současných vývařoven i normalizačních kuchařek. Už po pouhém prolistování nebudete vnímat českou kuchyni stejně jako dřív,” tak zní chvála na jednoho z nejoriginálnějších gastronomických průvodců, co kdy zdobil české poličky.

Všechny vítězné tituly jsou k vidění v pražském letohrádku Hvězda na výstavě.  Ta zároveň přibližuje padesátiletou historii této pozoruhodné soutěže. Knihy se poté přesunou do dalších českých měst, jmenovitě například do Brna, kde již tradičně doplní program tamějšího bienále.

 

Foto:  (Martin Hejl a kol.: 2x 100 mil. m2. (výřez obálky))

 

Zobrazeno 1515 krát
Naposledy upraveno: po., 27. duben 2015 18:34
Pro psaní komentářů se přihlaste