pá., 18. březen 2022 11:38

Nejlepší brankář světa přidal do své sbírky další ocenění. Juniorský florbalový šampion si odnesl cenu Krajánka

Mladý brankář Tomáš Jurco na mistrovství světa. Mladý brankář Tomáš Jurco na mistrovství světa. Zdroj: https://www.ceskyflorbal.cz/media/photos/2021/08/26/photos/2021/08/26/1-15174-210826_az_3305.jpg
Na skončeném florbalovém mistroství světa juniorů, které se – k radosti českých fanoušků – odehrálo v Brně, obhájili naši hráči zlatou medaili z kanadského Halifaxu. Nejen, že se tento úspěch zapsal do historie tohoto sportu u nás, ale hlavně přislíbil přísun nových talentovaných hráčů. Hodně se diskutovalo o Formanovi s Pěničkou, ale neméně důležitou roli sehrál i gólman Tomáš Jurco.

Ten přitom vstupoval do turnaje jako náhradní brankář. Úvodní zápas tedy sledoval pouze z lavičky, když kryl záda Karlu Hodíkovi, jehož trenéři určili jako jasnou jedničku. Nepodal však přesvědčivý výkon a šanci tak dostal Jurco. Ten už nabídnutou příležitost nepustil a odchytal všechna zbylá utkání. I díky jeho famózním zákrokům mohli čeští junioři zvednout pohár pro vítěze MS.


V důležitých zápasech v play-off proti Finsku a Švédsku deptal střelce soupeře rychlými přesuny a klidným projevem. Po skončení turnaje se díky svému vystoupení dostal do ALL-STAR výběru celého mistrovství. „Musel jsem si věřit, jinak bych týmu nepomohl,“ prohlásil po vychytaných nájezdech proti Švédům v rozhovoru pro Český florbal. V elitní společnosti se k němu přidali také Forman s Pěničkou.


Tím ale výčet jeho ocenění nekončí. V pondělí 14.února proběhlo slavnostní vyhlášení ankety Nejúspěšnějšího sportovce okresu Ústí nad Orlicí. A v kategorii jednotlivec si cenu převzal právě ústecký rodák a současně nejlepší juniorský brankář světa, Tomáš Jurco.

Tento mladý brankář pochazející začal s florbalem ve svém rodném městě, tedy v Ústí nad Orlicí. Postupně se zlepšoval a již v patnácti letech odjel na kemp do pražského Tatranu, kde svými výkony zaujal na tolik, že v této organizaci působí již čtvrtým rokem. V aktuálním ročníku florbalové nejvyšší soutěže si i vlivem zranění však připsal pouze šest startů za hlavní tým mužů.

Zobrazeno 453 krát
Naposledy upraveno: ne., 27. březen 2022 09:54

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste