po., 7. duben 2014 17:46

Nevzhledný průchod se promění v uměleckou galerii

Olomouc - Také milujete olomoucký street art? Tak to vám jistě udělá radost nápad produkčního mnoha uměleckých projektů Kamila Zajíčka. Ten předložil Vlastivědnému muzeu návrh na přeměnu nevzhledného lomeného průchodu v budově jezuitské univerzity u náměstí Republiky na uměleckou galerii. Muzeum, kterému tato budova patří, nadšeně souhlasilo, a tak se můžeme v příštím měsíci těšit na novou a rozhodně příjemnější podobu dnes nelichotivého a počmáraného průchodu.

Barokní budova Vlastivědného muzea prošla v roce 2008 rekonstrukcí. V rámci té se průchod nechal vybílit se záměrem, že bude sloužit chodcům. Spíše však posloužil místním sprejerům a chodci se mu, hlavně po setmění, začali raději vyhýbat. Proto Vlastivědné muzeum v čele s ředitelem Břetislavem Holáskem doufá, že díky novému návrhu se povede průchod opět zkulturnit. Má v plánu oslovovat mladé umělce, aby se v prostorách průchodu mohli prezentovat a tím z něj vytvořit uměleckou galerii, která se bude co dva měsíce obměňovat. Dokonce by v průchodu mohlo najít útočiště další z Pián na ulici.  „Barokní stavba je jedním z našich depozitářů a budeme rádi, když mladí umělci vezmou prostor za svůj, budou ho na zvolených plochách zkrášlovat a prezentovat veřejnosti svou tvorbu. Počítáme s tím, že interiér vyčistíme a vymalujeme a po konzultaci s oddělením památkové péče magistrátu jej upravíme pro instalaci uměleckých prací,“ prozradil Holásek Olomouckému deníku.

„Myšlenka, aby zde vznikl prostor, kde budou mít mladí umělci možnost prezentovat své umění, je podle mě skvělá. Sama patřím mezi ty, kteří nevzhledný průchod doteď raději obcházeli, ale pokud tento projekt opravdu vyjde, ráda se cestou z fakulty v této pouliční galerii zastavím,“ říká studentka španělské filologie Hana Divišová a určitě není jediná z řad studentů, kdo nápad vítá.

foto: Olomoucký deník

Zobrazeno 1739 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:47
Pro psaní komentářů se přihlaste