st., 15. listopad 2023 18:26

Noc plná kultury

Klicperovo divadlo v Hradci Králové Klicperovo divadlo v Hradci Králové Zdroj: julie.brezinova
V sobotu 18.11.2023 proběhne již jedenáctý ročník Noci divadel. Program na tento večer si připravilo přes 70 divadelních souborů a divadel po celé České republice. Celkem se zapojí 32 českých měst včetně Hradce Králové a Olomouce. Mezi dalšími městy nechybí ani Praha, Ostrava, Plzeň, Zlín, Jičín, Prostějov, Hronov a další.

Noc divadel je mezinárodní projekt a jedinečná příležitost, jak se podívat nejen do zákulisí divadel, ale také se třeba zúčastnit výtvarné, herecké, taneční či jiné dílny. Letos je pro vás nachystáno přes 260 divadelních představení, inscenací, prohlídek, workshopů, divadelních dílen nebo diskusí s tvůrci. Divadla otevírají své prostory nejen večer, ale často i během celého dne. Program je zdarma nebo za symbolické vstupné. Detailní program Noci divadel i ve vašem městě naleznete na stránkách akce https://www.nocdivadel.cz/program/.
Letošní podtitul Noci divadel je „Hoří!“. A proč? Inspirací je 140. výročí spojené s znovuotevřením Národního divadla v Praze po požáru. Divadla nabídnou nejen program speciálně upravený k letošnímu tématu, ale i ostatní inscenace.

Noc divadel v Hradci Králové

V Hradci Králové je nabídka programu na Noc divadel velmi pestrá. Klicperovo divadlo si připravilo hned několik možností, co navštívit. V čase 14-16h se můžete vypravit na prohlídku divadelních provozů, jako jsou krejčovna, vlásenkárna a půjčovna kostýmů. V 15 hodin můžete jít na Prohlídku Studia Beseda. Ve večerních hodinách, konkrétně od 20:00 do 22:45 jsou na programu duchařské prohlídky Hlavní scény a jeho zákulisí s hranými ukázkami. Pokud vás prohlídky nelákají a chtěli byste se spíš podívat na představení, Klicperovo divadlo představí v 17:30 na Hlavní scéně hru René Levínský: Celý život nestačí (režie: Jan Frič). Pokud vás neláká ani divadlo, můžete si jít poslechnout narozeninový koncert, který se uskuteční ve Studiu Beseda od 20h.

Program si nachystalo i Divadlo Drak, kde se můžete těšit na prohlídky prostorů od 18 do 23 hodin. Na prohlídkách vás budou provázet lidé z různých divadelních profesí, takže se dozvíte, co všechno obnáší práce zvukaře, režiséra, herce nebo lektora, a když se všichni tihle lidé dají dohromady a všechno vyjde tak, jak má, vznikne divadlo!
Další možnost programu nabízí amatérské Divadlo Jesličky, jehož program se skládá hned z několika představení, ať už hraných nebo zpívaných. Program zde začíná v 15h. (viz. příloha)

Noc divadel v Olomouci

V Olomouci se na Noc divadel připravuje program ve třech divadlech, která jsou propojena společným programem, kterým je hledání tajenky. Prvním z nich je Moravské divadlo Olomouc, které si pro vás připravilo tematické prohlídky zákulisí, které probíhají po celý den od 9:30 do 17:00. Během prohlídky se budete moci podívat do všech zákoutí divadla, kam byste se jinak vůbec nedostali. Mimo jiné budete mít možnost se setkat se slavnými herci a oblíbenými umělci právě z Moravského divadla. Vstupné pro tuto akci je 90 Kč.                        

Pokud si chcete vyzkoušet divadlo na vlastní kůži, můžete vyrazit do Divadla na cucky, kde se od 16 do 20h koná workshop, kde si můžete vyzkoušet práci se světly, zvukovým pultem a další divadelní technikou. Kromě toho bude i zde možnost nakouknout do zákulisí, šaten nebo třeba skladu s rekvizitami. V Divadle na cucky žádné vstupenky potřebovat nebudete, vstup je zde volný a bez rezervace, stačí tedy přijít a užit si připravený program. Kdyby se vám po workshopu ještě nechtělo domů, můžete zůstat v kavárně Café na cucky, kde bude hrát kapela až do půlnoci.

Posledním olomouckým divadlem je Divadlo Tramtarie, kde opět bude možnost nahlédnout do zákulisí. Vstup na tuto akci je volný. Tedy „Stavte se za námi a užijte si divadelní zábavu pro celou rodinu!“ vzkazuje svým návštěvníkům Divadlo Tramtárie.

Stáhnout přílohy:
Zobrazeno 297 krát
Naposledy upraveno: ne., 19. listopad 2023 10:54
Pro psaní komentářů se přihlaste