st., 17. duben 2024 10:42

Nové archeologické objevy v Pompejích: Fresky zdobily ve starověku i domy služebnictva

Jedna z nově objevených fresek v Pompejích Jedna z nově objevených fresek v Pompejích Zdroj: Reuters
Starověké město Pompeje, v roce 79 našeho letopočtu zničené erupcí sopky Vesuv a až do osmnáctého století skryté pod sopečným popelem, odhalilo archeologům místnost pokrytou freskami s výjevy z trojské války. Vedle Heleny Trojské lze na zdech nalézt také boha Apollóna nebo kněžku Kassandru.

Černý banketní sál objevili archeologové teprve nedávno, a v celé jeho kráse ho odhalili světu před několika dny. Fotografii jedné z fresek zveřejnilo italské Ministerstvo kultury ve středu 10. dubna. Archeologové, kteří fresky objevili, podle agentury AP uvedli, že patří k nejkrásnějším, které kdy v troskách nalezli. 

"Zdi sálu byly patrně vymalovány černě, aby na nich nebyly vidět skvrny od olejových lamp používaných po setmění. V mihotajícím se světle pak malby působily jako živé," řekl pro BBC ředitel pompejského archeologického parku Gabriel Zuchtriegel.

Objevená místnost je asi patnáct metrů dlouhá a šest metrů široká, a její téměř kompletně zachovanou mozaikovou podalhu tvoří více než milion bílých dlaždic. Podle archeologů sloužil sál k zábavě a fresky měly sloužit jako prostředek, skrze který lze s hosty navázat konverzaci.

Na jedné z fresek je vyobrazen řecký bůh Apollón, snařící se svést kněžku Kassandru, dceru trojského krále Priama. Kassandra ho odmítla, za což ji podle legendy Apollón potrestal tím, že jejím prorostvím, ačkoli pravdivým, nikdo neuvěří.

Druhý výjev zachycuje osudové setkání trojského prince Parida s krásnou Helenou, okamžik, který vyústí v bájnou desetiletou válku. Zkázu, kterou jejich svazek přinese, Kassandra předpověděla, ale kvůli Apollónově trestu jí nikdo nevěnoval pozornost.

Archeologický park Pompeje nedaleko Neapole patří mezi památky dědictví UNESCO a je druhou nejnavštěvovanější italskou památkou, po římském Koloseu. Archeologové zde svůj výzkum dříve soustředili na luxusní vily, které jsou svými nástěnnými malbami známé. V současné době se ale zaměřují na části města, které obývala střední třída a služebnictvo. Právě z těchto míst pocházejí nejnovější objevy.

Pompeje, Herkulaneum, Stabie a Oplontis - další města zničená výbuchem Vesuvu - jsou cenným nástrojem pro poznávání kultury starověkého Říma. Ačkoli erupce města zničila a na několik staletí pohřbila pod vrstvou popela, archeologové v nich v průběhu let odkryli mnoho zachovalých budov zdobených nástěnnými malbami.

Zejména pak Pompeje nabízí ostrý odraz života počátku našeho letopočtu, jsou totiž jediným starověkým městem, které v průběhu staletí neprošlo žádnou topografickou změnou, a dodnes vypadá tak, jak bylo původně vystaveno.

Zobrazeno 236 krát
Naposledy upraveno: st., 17. duben 2024 11:57

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste