út., 9. prosinec 2014 17:17

Nově objevený asteroid může ohrozit Zemi

Adam Musil
Moskva – Tým ruského vědce Vladimira Lipunova objevil asteroid velikosti hory, jenž každé tři roky kříží oběžnou dráhu Země. Pokud by se s ní asteroid srazil, vyvolal by explozi tisícinásobně ničivější než čeljabinský meteor v roce 2013.

 

Planetka 2014 UR116, jak Lipunovův tým z Moskevské státní univerzity těleso pojmenoval, má dle odhadů průměr 370 metrů. Zmíněný meteor, který dopadl nedaleko ruského Čeljabinsku, měl průměr zhruba patnáct metrů.

"Musíme tento asteroid neustále pozorovat, protože i malá chyba ve výpočtech by mohla znamenat vážné následky," varuje Lipunov ve videu Federální kosmické agentury, kde informuje o objevu. Zároveň však přiznává, že je velmi těžké vypočítat dráhu tak velikého tělesa, jako je UR116. Na své cestě je asteroid totiž neustále ovlivňován gravitačními poli planet ve sluneční soustavě.

Expert z Ruského ústavu pro výzkum kosmu Natan Esmant se domnívá, že nově objevený asteroid by Zemi skutečně mohl v příštích dekádách ohrozit. "Každé těleso, které protíná oběžnou dráhu Země, představuje potencionální nebezpečí," uvádí Esmant ve zmíněném videu. Dodává však, že větší nebezpečí pro modrou planetu představuje zhruba sto tisíc planetek v blízkosti Země, které mohou oběžnou dráhu zkřížit a jsou dost velké na to, aby způsobily škody. Pouhých jedenáct tisíc z nich je potom pozorovaných.

Zobrazeno 1260 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. prosinec 2014 11:46
Pro psaní komentářů se přihlaste