út., 28. listopad 2023 20:25

Nové tramvaje pro Olomouc

Tramvaj (ilustrační foto) Tramvaj (ilustrační foto) Zdroj: Matěj Hejduk
Veřejnou dopravu v Olomouci posílí devět nových tramvají. Vyzkoušené vozy pomohou podle předsedy představenstva Dopravního podniku na trati do Nových sadů a při uzavírkách. Za 314,5 miliónu korun je zajistí společnost Pragoimex.

Devět nových tramvají koupil Dopravní podnik města Olomouce (DPMO). Vozy se do provozu dostanou za dva roky.

„Předmětem veřejné zakázky byl nákup vozů s oboustranným odbavováním cestujících, jsou to tramvaje, které primárně potřebujeme na provoz trati na Nové Sady, kde není na konci smyčka na obracení vozů. Tento typ tramvají je pro nás ale výhodou i při rekonstrukcích stávajících tratí. Díky oboustranným soupravám bylo možné v nedávné době například zachovat částečný tramvajový provoz v centru města při budování mostu na Masarykově třídě. Vozy budou vybaveny klimatizací, automatickým systémem sčítání cestujících a také vyhřívanými sedačkami, které jsme minulý rok zkušebně instalovali do dvou vozů a cestující si je chválí,“ informoval Jaroslav Michalík, předseda představenstva DPMO.

Ve veřejné zakázce zvítězila a tramvaje tak zajistí společnost Pragoimex. Vozy typu EVO1/o, které by se měly vypravit do ulic v roce 2025, cestující v Olomouci znají. Stejné tramvaje už nyní po městě jezdí s evidenčními čísly 121, 122, 123 a 124. Jde o nízkopodlažní tramvaje s oboustranným odbavováním. I nové vozy nabídnou 27 sedadel a 85 míst na stání. Vybaveny budou kromě klimatizace nebo USB zásuvek i postřikem proti zápachu a bakteriím a fólií proti vandalismu.

Pořizovací cena devíti vozů je 314,5 miliónu korun a servis vyjde za čtyři roky na 14,7 miliónů korun. Dotace z Integrovaného regionálního operačního programu pokryje 81 % uznatelných nákladů z pořizovací ceny.

 

Zobrazeno 299 krát
Naposledy upraveno: čt., 30. listopad 2023 13:00
Pro psaní komentářů se přihlaste