út., 8. prosinec 2015 19:41

Hospodářská komora nabízí uprchlíkům práci a lepší začlenění

Speciální fond na podporu příchozích uprchlíků a jejich začlenění do společnosti zřídí v blízké budoucnosti Sdružení pro integraci a migraci ve spolupráci s Hospodářskou komorou. Peníze z fondu by měly konkrétně přispívat na vzdělání pro azylanty všech věkových kategorií a to formou výuky češtiny nebo rekvalifikací pracovně činných osob. S nápadem na zřízení fondu přišel prezident HK Vladimír Dlouhý, který kvůli tomu podepsal závazné memorandum.

Již od konce léta, kdy Dlouhý s tímto nápadem přišel, probíhaly průzkumy u firem spadajících pod Hospodářskou komoru, jak by se k této formě podpory stavily. Ze 738 dotázaných firem by bylo na čtyřicet procent firem ochotno nabídnout azylantům práci. To znamená v přepočtu asi 2000 připravených pracovních míst. Vladimír Dlouhý vybízí k přípravě na imigrační vlnu, která sice momentálně neprobíhá, ale i tak je nezbytné myslet na tento problém dopředu. Zároveň ale zdůraznil, že tím komora nepodporuje „neřízenou imigraci a nechce zvát vlny uprchlíků“.

Správcem fondu se stane Sdružení pro integraci a migraci. To bude s přispěvateli uzavírat smlouvy, které budou přesně vymezovat, na co se prostředky použijí a čtyřikrát do roka bude HK informovat o svém hospodaření. Sdružení chce nadále udržovat těsný kontakt se zaměstnavateli, aby mohli uprchlíky rekvalifikovat do pozic, ve kterých uprchlíci najdou uplatnění: „Budeme individuálně pracovat s každým člověkem a hledat řešení, aby byl v integraci úspěšný,“ uvedla Magda Faltová, ředitelka sdružení.

Program by neměl pomocí pouze azylantům a lidem s dočasnou ochranou, ale také třeba cizincům z východní Evropy, kteří jsou státem evidování v rámci takzvaného režimu strpení. I u nich je úspěšnost integrace nízká a zapříčiněna důvody, proti kterým chce program bojovat. 

 
Zobrazeno 2146 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:44

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste