ne., 9. říjen 2016 14:54

Olomoučtí vysokoškoláci chystají noční pouť na Svatý Hostýn

Nachystejte dobré boty, svačinu a baterku. V noci ze středy na čtvrtek se olomoučtí studenti vypraví na Svatý Hostýn.

I letos se zhruba v polovině října uskuteční noční pouť na Svatý Hostýn, kterou pro olomoucké studenty chystá místní Vysokoškolské katolické hnutí (VKH). Sraz účastníků je plánovaný na středu 12. října o půl desáté večer, na olomouckém Hlavním nádraží, odkud se poutníci přesunou do Bystřice pod Hostýnem. „Poslední dva roky se zúčastnilo kolem čtyřiceti až padesáti studentů. Počty se různě mění, ale věřím, že i letos budeme společně putovat v hojném počtu,“  uvedla členka Rady olomouckého VKH Kristýna Garguláková.

Pouť má v křesťanské tradici hluboké kořeny, především díky svému duchovnímu rozměru. „Pouť můžeme odvodit od slova putovat, tedy směřovat k určitému cíli, který má hlubší smysl,“ říká  Garguláková, která je zároveň koordinátorkou poutě. „Putování není vždy snadné, do cesty se nám mohou stavět různé překážky v podobě únavy, vyčerpání… Přesto se snažíme všechny tyto naše „obtíže“ trpělivě snášet a v cíli naší cesty je společně se odevzdat do Božích rukou, doplňuje k významu pouti.

Také proto se z Bystřice pod Hostýnem, kam se účastníci dopraví vlakem, putuje nejen v tajuplné tmě noci, ale také v tichosti. Poutníci mají možnost rozjímat nad Ježíšovou cestou s křížem, která byla také svým způsobem poutí. V cíli cesty, v bazilice Nanebevzetí Panny Marie, mladí společně prožijí modlitbu adorace a zastaví se u bratří jezuitů na teplý čaj. Pak následuje již jen návrat zpět do Bystřice, odkud je ranní vlak odveze opět do Olomouce ke studijním povinnostem.

Vysokoškolské katolické hnutí je občanské sdružení, které je rozšířené po celé České republice a v Olomouci sdružuje nejenom věřící studenty z Univerzity Palackého, ale také z různých olomouckých VOŠ. V rámci svého programu připravuje pro studenty akce jak duchovního, tak zábavného zaměření.

Zobrazeno 2230 krát
Naposledy upraveno: ne., 5. květen 2024 15:21
Pro psaní komentářů se přihlaste