st., 15. listopad 2023 18:17

Olomouckou univerzitu navštívil ministr životního prostředí. Mluvil o zelených energiích nebo elektromobilitě

Ministr Hladík s prorektorem Hlaváčem na debatě se studenty Ministr Hladík s prorektorem Hlaváčem na debatě se studenty Zdroj: Matěj Hejduk
Na Přídovědecké fakultě Univerzity Palackého se studenty debatoval ministr Hladík. Proděkan Hlaváč se hosta ptal na vodohospodářský plán, kauzu Bečva nebo na obnovu české přírody. Otázky z publika vyvolalo téma obnovitelných energií. Hladík mluvil také o šetrném bydlení a o elektromobilitě.

Studenty Univerzity Palackého navštívil v pondělí 13. listopadu ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Do zaplněné auly přírodovědecké fakulty přišel diskutovat v rámci své cesty po Olomouckém kraji. Debatu moderoval proděkan fakulty Jan Hlaváč, který setkání rozdělil do čtyř částí:

  1.  Hospodaření s vodou a půdou v měnícím se klimatu
  2. Implementace „Nature restoration law” v ČR
  3. Zelená energetika a ochrana přírody 
  4. „Green Deal” a role politiky v procesu zavádění „zelených opatření”

 

Hospodaření s vodou, Bečva

„Sucho a mrazy potrápily sadaře a bude málo slivovice. To je problém, který bychom měli řešit. Já se vás ptám, jaké je tedy plánování v hospodaření s vodou,“ zahájil první blok Hlaváč. Hladík nejprve upozornil, že ještě hůř než švestky, jsou na tom v posledních letech meruňky. Pak už se vší vážností hovořil o příčinách sucha, zdrojích pitné vody a adaptaci na klimatické změny.

V rámci první části mluvil Hladík ještě o kauze Bečva a krocích, které ministerstvo podniklo, aby k znečišťování řek už do budoucna nedocházelo, nebo o novele o ochraně zemědělského půdního fondu, kterou Hladík připravil ve spolupráci s ministrem zemědělství Markem Výborným.

 

Obnova přírody

Ve druhé čtvrtině se mluvilo o „Nature restoration law“, což je zákon nikoli o ochraně, ale o obnově přírody, jak ministr zdůraznil. Vodní toky jsou v České republice (ČR) v současnosti o třetinu zkrácené. Ze zákona o obnově přírody vyplývá pro země EU povinnost obnovovat původní koryta řek. Kromě vodních toků dokument řeší také pásma ochrany přírody.

Vláda už z vlastní iniciativy pracuje na další ochraně některých území. Křivoklátsko se stane národním parkem a soutok Moravy a Dyje by se zase společně s Krušnými horami měl dopsat do seznamu chráněných krajinných oblastí.

 

Zelená energetika a jádro

Posluchači se v části věnované zelené energetice dozvěděli o klimaticko-energetickém plánu. Ten předpokládá, že do roku 2030 ČR zpětinásobí množství vyrobené energie pomocí solárních panelů, větrných elektráren a tepelných čerpadel. „Začínáme na zhruba patnácti procentech obnovitelné energie a za sedm let se chceme dostat na dvojnásobek. Je to ambiciózní, ale reálné,“ věří ministr, že i v tomto směru má ČR dobré vyhlídky. 

Tato část vyvolala i diskuzi s publikem. Padly mimo jiné námitky k účinnosti solárních panelů a větrné energie, na což Hladík reagoval odkazem na technologický pokrok, který stále probíhá, ale nedokážeme ho předvídat. „I když tato vláda rozhodne o novém bloku jaderné elektrárny, tak začne fungovat nejdřív v roce 2036, spíše v roce 2040,“ zdůvodnil ministr, proč podle něj nemáme v současnosti lepší možnost než fotovoltaiky a větrníky.

Několik vět Hladík věnoval i tématu energetických úspor. Vyzdvihl oblast bydlení, ve které je podle jeho slov největší prostor pro šetření. Při této příležitosti vzpomněl na projekt KDU-ČSL z letošního léta „Oprav dům po babičce“.

 

Green Deal, elektromobilita, lithium

Setkání doplynulo do poslední čtvrthodiny, když prorektor usměrnil debatu k „Green Dealu“. „Důležité je, jakým způsobem k dekarbonizaci a modernizaci přistupují USA a Čína,“ uvažoval Hladík, „jejich cesta se zatím ukazuje jako efektivnější než ta evropská, kterou brzdí byrokracie.“

V úplném závěru přišla řeč na elektromobilitu a problém s dopravou obecně. V tomto směru má pro ČR velký potenciál ložisko lithia pod Cínovcem. Ministr ujišťoval, že k těžbě dojde. „Vláda nedopustí, aby se u nás vytěžené lithium vyváželo. Chceme vytvořit celý řetězec, od těžby až po finální produkt v podobě baterie,“ slíbil Hladík na závěr.

Zobrazeno 434 krát
Naposledy upraveno: ne., 19. listopad 2023 10:44
Pro psaní komentářů se přihlaste