út., 22. listopad 2011 21:01

Olomoucký kraj trápí smog

Poslední týdny se Olomoucký kraj potýká s velkým nárůstem smogu. Důvodem nárůstu je inverze. Města hledají řešení, jak zlepšit současný stav. Omezení vjezdu automobilů, ale nemají v plánu. Již na začátku měsíce vyslal kraj doporučení pro obyvatele, aby se snažili omezit pobyt venku. Jednalo se jen o upozornění, protože situace nebyla kritická. V minulém týdnu dosahovaly hodnoty smogu až trojnásobek limitu.

Odborníci navrhují jako vhodné řešení zavést například hromadnou dopravu zdarma, nebo omezit vjezd automobilů do centra měst.

Jak reagují na tuto situaci tři největší města kraje?

V Prostějově zatím o hromadné dopravě zdarma neuvažovali. Podle mluvčí radnice Jany Gáborové by řešením byl obchvat města. Stejnou otázkou se zabývali také v Přerově, ale k rozhodnutí o dopravě zdarma nebo jejím omezení nedospěli.

V Olomouci situace v minulém týdnu nebyla tak kritická.  Mluvčí olomouckého magistrátu Jana Doležalová říká, že pokud by ke zhoršení došlo, město by přemýšlelo o všech možných variantách, jak obyvatelům pomoci.

Lékaři doporučují krátké procházky v parku, nebo výlety mimo město. Hodnota smogu v ovzduší se od pondělí snížila. Tlaková výše, která ovlivňuje počasí nad střední Evropou podle meteorologů jen tak nezmizí, přesto dochází ke změnám. Nízká oblačnost v Čechách se místy začíná rozpouštět. Měli bychom se téměř po měsíci dočkat i srážek. Konec inverzního počasí by měl přijít o víkendu.

 

 

ZDROJE:

http://olomouc.idnes.cz/olomouc-prostejov-ci-prerov-proti-smogu-nebojuji-jen-vyckavaji-p80-/olomouc-zpravy.aspx?c=A111122_1688815_olomouc-zpravy_stk

http://olomouc.idnes.cz/olomoucky-kraj-by-smogu-zbavila-studena-fronta-ta-je-ale-v-nedohlednu-1jr-/olomouc-zpravy.aspx?c=A111104_1679827_olomouc-zpravy_stk

http://www.meteopress.cz/konec-inverzniho-pocasi/

 

Ilustrační foto: www.zpravy.ihned.cz

 

 

Zobrazeno 3198 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:41

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste