čt., 20. listopad 2014 23:20

Opava oslavila 25. výročí sametové revoluce

Opava – Na počest pětadvacátého výročí sametové revoluce se v Opavě konal lampiónový průvod, na který navázalo hudební vystoupení opavského pěveckého sboru Domino, Jana Kryla a Pepy Nose. Na 17. listopad zvolilo tematický program také Slezské divadlo, které si přichystalo premiéru divadelní hry s názvem Plné ruce revoluce. Slavnostní program začal v Opavě už v deset hodin dopoledne, kdy se na náměstí Slezského odboje shromáždili lidé v rámci vzpomínkové pietní sešlosti. Mohli si tak připomenout oběti, které má na svědomí období totality.

 

V odpoledních hodinách program pokračoval lampiónovým průvodem, jehož trasa vedla centrem města a přilehlými parky. Průvod vedli studenti v kostýmech, doprovázeni bubenickým sborem. Na trase mohli návštěvníci potkat také zhruba desítku figurín i živých soch v podání herců Slezského divadla.

Na Horním náměstí se představil opavský pěvecký sbor Domino, který diváky příjemně naladil na další část programu, tou byl folkový zpěvák, textař a muzikant Jan Kryl, bratr zesnulého Karla Kryla. Jeho repertoár tvořily jak vlastní autorské písně, tak písně Karla Kryla, u kterých se dalo jen těžko najít někoho, kdo je neznal. „Vzpomínám si, jak jsme tady před 25 lety zvonili klíči a někdo z radnice na nás řval, abychom se rozešli, že naše shromáždění je nelegální,“ zavzpomínal při jejich poslechu účastník oslav Pavel Labanc. Vedle písní protkal Jan Kryl své vystoupení také celou řadou anekdot a básní. Svátek na náměstí zakončil rodák ze Šumperka, folkař, textař a hudebník Pepa Nos, který lidem svými často velmi humornými texty přiblížil některé ze svých zážitků z období minulého režimu.

Zobrazeno 1308 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste