út., 20. leden 2015 05:30

Oxid uhelnatý přiotrávil 13 lidí

Horka nad Moravou - Zásah zdravotnické záchranné služby a hasičů si vyžádal únik vysoce toxické látky ve firmě Montix, a.s.. Oxidem uhelnatým se v pondělí přiotrávilo 13 zaměstnanců, z nichž 12 museli převézt na Oddělení urgentního příjmu do olomoucké fakultní nemocnice. Žádný z nich nebyl v ohrožení života. Záchranáři na místě preventivně prohlédli zhruba polovinu pracovníků firmy.

 

„Jednalo se o 10 žen a dva muže ve věku od 22 do 48 let. Všichni se nechali ošetřit na urgentním příjmu. Podle našich specialistů šlo o lehkou až středně těžkou intoxikaci," shrnul pro Olomoucký deník tiskový mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant.

Hasičská jednotka při zásahu použila ochranné dýchací přístroje a za pomocí elektronického detekčního přístroje naměřila dvojnásobek pro člověka únosné míry koncentrace oxidu uhličitého v ovzduší. Průměrně ve vzduchu bylo 50 jednotek ppm, což je pětinásobek množství oxidu uhelnatého v běžném prostředí. 

Tiskový mluvčí hasičů Zdeněk Hošák uvedl, že se dále jednotky snažily prostor odvětrat přirozeným způsobem, tedy otevřením oken a dveří. „Hasiči během své činnosti asistovali zdravotnické záchranné službě při ošetřování, dále prováděli následná měření. Ta již nevykazovala životu nebezpečné hodnoty,“ dodal Hošák.

Neštěstí podle Hošáka způsobila dosud neznámá závada ve vytápěcím systému.

 

Zdroj fotografie: Lidové noviny

Zobrazeno 1888 krát
Naposledy upraveno: čt., 22. leden 2015 09:54
Pro psaní komentářů se přihlaste