so., 6. listopad 2021 22:34

Petr Fiala jednal s prezidentem Zemanem o povolebním postupu

Budoucí premiér Petr Fiala Budoucí premiér Petr Fiala Zdroj: Oficiální facebookový profil Petra Fialy
Praha – Od voleb uplynul necelý měsíc. Kandidát na premiéra vítězné koalice Spolu Petr Fiala se poprvé spojil pomocí videokonference s prezidentem republiky Milošem Zemanem, který je od 10. října hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici z důvodu jaterních problémů. Politici spolu hovořili asi půl hodiny o současné politické situaci a o dalších ústavních krocích, které hodlá prezident v povolební situaci učinit. Podle Fialových slov prezident počítá s tím, že se předsedou vlády stane právě šéf ODS.

„Byl to Miloš Zeman, jakého ho znám. Pan prezident si je plně vědom svých úkolů a toho, co má z hlediska Ústavy v těch dalších dnech proběhnout a co mají on a další ústavní činitelé vykonat,“ uvedl na tiskové konferenci Fiala. Rovněž prezidentovi řekl, že by nová vláda mohla vzniknout do Vánoc. Prezident si přeje, aby nová exekutiva vznikla co možná nejdříve. V rozhovoru pro Frekvenci 1 Zeman prohlásil, že se jmenováním Petra Fialy premiérem nemá žádný problém a program ODS označil jako ten, který ho před volbami nejvíce zaujal.
Fiala neodpověděl na otázku, zda dostal od prezidenta pověření k sestavení vlády. Tento krok nemá žádné zakotvení v Ústavě, a tak jej Fiala nepovažuje za důležitý. Podle Fialy prezident ví, že jedině lídr koalice Spolu dokáže sestavit vládu. Rád by se s prezidentem setkal i osobně. „Ten postup by měl být takový, že poté co proběhne ustavující schůze Poslanecké sněmovny, tak prezident přijme s rukou premiéra Andreje Babiše demisi jeho vlády. Poté bychom se znovu setkali. Na tomto setkání bych panu prezidentovi předložil seznam kandidátů na členy budoucí vlády,“ řekl Fiala od postupu, na kterém se s Milošem Zemanem dohodli.

Zeman zároveň požádal Fialu o schůzky s kandidáty na ministry, až bude propuštěn z nemocnice. „Pan prezident projevil přání se s některými z nich nebo možná se všemi postupně setkat, a pak by mělo následovat jmenování vlády, které se uskuteční podle situace buď přímo na Pražském hradě, nebo v Lánech,“ potvrdil Fiala prezidentovo přání setkat se s kandidáty do vlády.

Oba politici se také domluvili na dalších budoucích schůzkách. „Prezident republiky a předseda ODS se dohodli na budoucí spolupráci s tím, že oba uvítali nabídku na pravidelné schůzky a pravidelná jednání,“ napsal na Twitteru mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

V pátek mluvil prezident telefonicky i se současným premiérem Andrejem Babišem. Ten mu potvrdil, že vládu sestavovat nechce, protože s ním nikdo nechce jednat. Babišova vláda podá demisi po ustavující schůzi Poslanecké sněmovny a prezident ji pověří výkonem funkce do doby, než bude jmenována vláda nová. Sestavit ji, se dohodlo již večer po volbách pět politických stran sdružených do koalic Spolu (ODS, TOP 09, KDU – ČSL) a PirSTAN (Piráti, Starostové a nezávislí).

Zobrazeno 755 krát
Naposledy upraveno: ne., 7. listopad 2021 16:12
Pro psaní komentářů se přihlaste