×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 1546
út., 9. prosinec 2014 19:22

Pěvecký sbor Permoník triumfoval v Jižní Koreji

KARVINÁ - O tom, že platí tvrzení „co Čech, to muzikant“, celý svět přesvědčil pěvecký sbor Permoník z Karviné. Ten se nedávno vydal na koncertní cestu do jihokorejského Busanu, kde v konkurenci více než třiceti osmi sborů z celého světa získali hned tři ocenění - zlato v kategorii etnické hudby a stříbro v hudbě klasické. Třetí zmíněné ocenění v barvě zlata si odvezlo dívčí sexteto patřící pod sborové studio Permoník. Krom sboru a vokálního sexteta naši republiku reprezentovalo také mužské pěvecké kvinteto působící taktéž pod ZUŠ Bedřicha Smetany v Karviné, které mělo svou světovou soutěžní premiéru.

 V jihokorejském Busanu sbor ve skutečnosti účinkoval již podruhé, poprvé před osmi lety, kdy si domů odvezli „pouze“ stříbro. „Věděla jsem, že tam budou lepší soubory, ale brala jsem to tak, že jdeme na zkušenou. A nakonec jsme zvítězili v kategorii, kde byla největší konkurence," pronesla s úsměvem sbormistryně Eva Šeinerová. „Nebyl to nikterak snadný boj, protože Asie umí výborně zpívat. Ale povedlo se. Abych pravdu řekla, ještě tomu výsledku pořád nevěřím. U Koncertního sboru jsem věděla, že jdeme do kategorie, která nám nepřísluší.“ Na vysvětlenou dodala, že věkový průměr lidí, kteří byli v Busanu, je 16, 7 roku a Permoník soutěžil v kategorii ženské a mužské sbory. „Takže jsem věděla, že když tam přijde dobrý ženský nebo mužský sbor, tak ho ten přirozený zvuk dospělého hlasu nemůže překonat. Brala jsem, že jedeme na zkušenou. Mohli jsme jít do mladší kategorie, ale to bych musela přebudovat celý sbor," řekla dojatá sbormistryně chvíli po příjezdu na karvinské nádraží, kde na své děti čekaly zástupy pyšných rodičů. Pro své Permoníky připravili milé překvapení, přivítání s lampiony, písničkou a řízky i domácími koláči, což většina po třicetihodinové cestě a týdnu asijského stravování ocenila. Jsou to nejlepší, co mě mohlo potkat. Nikdy pro ně nepřestanu dělat první poslední," pronesla dojatě paní Dagmar Krakowczyková, předsedkyně sdružení Permoníku. 

 Koncertní sbor Permoník je seskupení působící při karvinské Základní umělecké škole Bedřicha Smetany už pětačtyřicet let. Jeho zakladatelkou a stálou sbormistryní je Eva Šeinerová, která ho po celou dobu působení drží na prestižní úrovni, čemuž odpovídá ocenění, kterých Permoník dosáhl. Mezi nejvýznamnější ceny patří absolutní vítězství v newyorské Carnegie Hall, v sydneyské Opeře, dále také v Petrohradu, Walesu a Naganu. Nejstarší oddělení pěveckého oddělení, tedy Koncertní sbor, má přes sedmdesát stálých členů. Do Busanu dostalo šanci vycestovat čtyřiačtyřicet dětí. Kritériem výběru byla délka působení ve sboru a pečlivá docházka na zkoušky. Samotná příprava na soutěž trvala několik měsíců a konala se hlavně o víkendech.

 

Zdroj fotky: Busan International Choral Festival

 

Zobrazeno 1624 krát
Naposledy upraveno: pá., 12. prosinec 2014 09:31

Pro psaní komentářů se přihlaste