út., 16. listopad 2021 17:54

Pirátské hlasování vzbudilo na internetu rozruch, strana se ale ve vládě objeví

Česká pirátská strana v čele s předsedou Ivanem Bartošem Česká pirátská strana v čele s předsedou Ivanem Bartošem Zdroj: pirati.cz
Členská základna Pirátské strany volila tento víkend o budoucnosti strany ve vládě po dobu následujících čtyř let. Hlasování se na sociálních sítích setkalo s hromadou negativních názorů. Vyjádřilo se rekordních 1082 členů, kteří rozhodli o účasti Pirátů ve vládě a podílení se na vedení tří ministerstev.

Koalice PirStan, složená z Pirátů a Starostů získala 37 mandátů, pouze však 4 mandáty náleží samotné Pirátské straně. Tento výsledek založen na principu preferenčních hlasů odsunul Piráty do pozice, ve které by je málokdo očekával. V Poslanecké sněmovně budou mít znatelně nejméně poslanců ze všech sedmi stran, politický subjekt PirStan celkově zaujímá pozici třetí za koalicí SPOLU a stranou ANO. Premiérem vlády se stal předseda ODS Petr Fiala, který dostal požehnání prezidenta k sestavení vlády. Jeho návrh o vládě předloží prezidentu Milošovi Zemanovi ve středu 17.11., v budoucí vládě by koalice SPOLU měla zaujmout devět ministerstev, koalice PirStan pouze o jedno méně. O ministerských pozicích však nebylo jasno až do pondělního večera, kdy se Pirátská strana teprve rozhodovala na základě hlasování, zda do vlády vstoupí či nikoliv.

Samotné hlasování a skutečnost, že Piráti mohli účast ve vládě odmítnout, se na sociálních sítích nesetkala s přílišným optimismem. Velké množství podporovatelů Pirátů si své názory nenechávalo pro sebe a vyjádřili se například na instagramovém účtu předsedy strany Ivana Bartoše. Takto vypadal jeden z několika komentářů: „Jako váš volič nechápu, o čem chcete hlasovat. Do vlády jste chtěli a svým voličům něco slibovali... Je čas překousnout svou ješitnost a konat!" Velká část názorů se opírala o skutečnost, že Piráti nezískali takovou podporu u voleb, která se očekávala a skončili daleko za očekáváním. Tyto názory však shodil ze stolu Bartoš v následujícím příspěvku, ve kterém uvedl: „Musím odmítnout tvrzení, že hlasujeme pouze na základě volebního výsledku. Abychom byli pro širokou veřejnost čitelnější, tak jsme zveřejnili několik měsíců před volbami naši volební strategii, ze které je jasné, že právě Celostátní Fórum složené ze všech členů strany rozhodne o případném vstupu do vlády a to na základě dojednaného volebního programu a na základě možnosti naplnit naše priority."

Veřejnost se též ptala na otázku, co bude s koalicí PirStan, pokud se Piráti rozhodnou do vlády nenastoupit. Všechny debaty a teorie vyvrátil a situaci upřesnil na svém twitterovém účtu předseda strany STAN Vít Rakušan: „Přeji si, aby Piráti odsouhlasili koaliční smlouvu a vstoupili do vlády, koalice má skvělý program a mnoho z něj jsme prosadili do vládních tezí. Musím však odmítnout, že by Starostové svým odhodláním vstoupit do vlády nějak porušili koaliční smlouvu. Máme stejné právo hlasování jako Piráti a náš Celostátní výbor byl jednostranný. STAN koaliční smlouvu schválil a umožnil politikům nominaci do vznikající vlády. Pokud by se Piráti rozhodli do vlády nenastoupit, tak se nejedná o zradu ze strany Starostů. Nastala by situace dvou rozdílných názorů, což je demokracie, nikoliv podvod. Museli bychom vyvolat koaliční jednání a najít východisko."

Pirátské Celostátní Fórum hlasovalo od 12.11 - 15.11., hlasování se zúčastnil rekordní počet členů, kdy svůj postoj ukázalo 1082 členů z 1193 možných. Po sečtení hlasů vyšel najevo jasný postoj, kdy 888 členů hlasovalo pro vstoupení do vlády a podílení se na vedení ministerstev. Pirátská strana by měla mít zastoupení na ministerstvu zahraničí, legislativy a ministerstvu pro místní rozvoj a digitalizaci.

„Děkuji všem Pirátům a Pirátkám, kteří se zapojili do demokratického hlasování o tom, jakou formou se bude naše strana podílet na formování budoucnosti této země. Společné rozhodnutí o vstupu do vlády vnímám jako velký závazek odvádět co nejlepší práci. A je to také závazek pro členy Pirátské strany směrem k voličům, kteří nám dali důvěru ve volbách. Hájit budeme samozřejmě nejen jejich zájmy, ale zájmy všech občanů této země,“ uvedl Bartoš.

Budoucí premiér může pracovat s původním složením vlády, ve které též figurují právě Piráti. „Vítám rozhodnutí členské základny Pirátů. Věřím, že vznikající vláda koalic SPOLU a PirStan dokáže provést zemi složitým obdobím. Čeká nás spoustu práce," uvedl Fiala. Návrh na složení vlády předloží prezidentovi republiky na středečním setkání.

 

 

Zobrazeno 466 krát
Naposledy upraveno: út., 16. listopad 2021 20:19
Pro psaní komentářů se přihlaste