út., 23. říjen 2018 14:24

Plzeňská jízda hokejovou Ligou mistrů

Lídr bodování celé soutěže David Stach v zápase s Bánskou Bystricí Lídr bodování celé soutěže David Stach v zápase s Bánskou Bystricí Zdroj: hcplzen.cz
Plzeň - Šest výher ze šesti zápasů, patnáct bodů, výrazně pozitivní skóre. To vše vyústilo v jasné první místo skupiny H letošního ročníku hokejové Champions League. Nade vším ční venkovní skalp obhájců titulu z finského Jyväskylä.

Plzeň se díky vyhrané základní části z minulého extraligového ročníku kvalifikovala do obnovené hokejové Ligy mistrů a los jí přisoudil velice náročnou základní skupinu: vítěze z minulého ročníku JYP Jyväskylä, slovenského mistra z Bánské Bystrice a bohatý švýcarský klub HC Lugano, se kterým Indiáni vypadli ve vyřazovací části soutěže při své první účasti v této soutěži.

Na rozdíl od minulého působení, které Plzeň brala jako kvalitní přípravu s možností vyzkoušet potenciál svých mladíků, letos do soutěže šla s plnou vervou a nejsilnější možnou sestavou. Větší váhu získala Liga mistrů zřejmě díky úspěchům Sparty (finalista 2016/17), Liberce a Třince (semifinalisté loňského ročníku).

V prvním utkání se střetli Západočeši v domácím prostředí s Luganem, kterému chtěli oplatit vyřazení z před dvou let. A stejně jako tehdy se hrálo velice vyrovnaně. V první třetině měla mírně navrch Plzeň, což přetavila ve vedoucí branku z hole nové letní akvizice Vojtěcha Němce. Ve druhé části hosté přidali a dokonce srovnali. Radost v HM aréně vrátil jen o pár sekund později Nedorost, ale Lugano ještě stihlo do sirény srovnat. Až šest minut před koncem rozsekl zápas po fantastické přihrávce Kracíka zpoza brány Němec střelou pod horní tyč.

Další utkání, v němž Indiáni přivítali posledního šampiona Ligy Jyväskylä a které se hrálo opět na západě Čech, začalo opravdu zhurta. Ani ne tři minuty po úvodním buly otevřel skóre útočník finského celku Kolehmainen. Ovšem o pouhou minutu a půl později svítilo na kostce skóre 2:1. Trefili se Indrák a Kratěna. V poměru 2:1 vydrželo skóre bezmála půl hodiny, než v 32. minutě navýšil vedení Stach. O tři minuty později sice následovalo snížení, nicméně v téže minutě vrátil Plzni vedení o dvě branky hrdina předchozího mače Němec. Další góly už nepadly, což znamenalo další tři body do tabulky.

O osm dní později naopak cestovala „Škodovka“ do země tisíce jezer a ukázala zde, kdo je v této skupině pánem. Hned po první periodě vedla 4:1 po gólech Kratěny, Indráka, Gulaše a Straky. Když hned po startu prostřední časti zvýšil Kodýtek na 5:1, bylo o osudu utkání rozhodnuto. Koncert završil svým druhým zásahem večera Petr Straka a dal tím zapomenout na loňské nepovedené angažmá, které vyvrcholilo trejdem do Jihlavy. Kosmetickou úpravu skóre na 2:6 ještě 61 sekund před koncem zařídil český legionář Tomášek.

Do Švýcarska odjížděli čeští hokejisté s vědomím, že pokud zde uspějí, tak mají postup do play-off v kapse. Tomu se výrazně přiblížili hned v úvodní třetině. Dvě nádherné přesilovkové kombinace zakončili Gulaš a Němec. Když v 35. minutě zakončil neméně pohlednou akci Kaňák, zdálo se být o vítězství jasno. Lugano se ale nevzdalo a v závěrečné desetiminutovce snížilo na rozdíl jediné branky. Víc jim toho český soupeř nedovolil a tím pádem si zajistil účast ve vyřazovací části.

V obou zbývajících duelech šlo Plzni pouze o postavení v tabulce. Proti týmu HC 05 iClinic Bánská Bystrica tak neměla Plzeň co ztratit. Naopak slovenský tým stále mohl postoupit. Plzeňští přesto nepřipustili možnost ztráty prvního místa v tabulce. V domácím utkání sice prohrávali, ale čtyřmi góly skóre otočili. Poté zase sice Bánská Bystrica snížila na rozdíl jediného gólu, ale v 50. minutě zvýšil na 5:3 Kodýtek. Následně se znovu prosadili hosté a hnali se za vyrovnáním. Tuto snahu však utnul tři minuty před koncem Kracík a potvrdil tak skvostnou bilanci Západočechů v této soutěži. Do posledního utkání šla Plzeň bez několika opor, včetně kapitána Gulaše. Naopak nastoupilo několik dorostenců. Přesto to byla právě „Škodovka“, kdo otevřel skóre. V polovině utkání domácí vyrovnali, ale radost jim vzal hned o minutu později jeden z mladíků Eret. V poslední minutě druhé třetiny se domácím podařilo srovnat a závěrečná část gól nepřinesla. Hrálo se tudíž prodloužení, které rozhodl svoum druhou brankou večera Kodýtek a zařídil Plzni šesté vítězství. Na rozhodující trefu asistoval také David Stach, pro kterého to byl jedenáctý bod, díky kterému se vyhoupl do čela kanadského bodování celé soutěže.

V play-off se „Indiáni“ střetnou s italským Bolzanem hrajícím středoevropskou EBEL ligu. Podaří se jim navázat na skvělé výkony ze základní skupiny?

Zobrazeno 1182 krát
Naposledy upraveno: út., 30. říjen 2018 21:57
Pro psaní komentářů se přihlaste