so., 26. duben 2014 07:16

Po těžké nemoci zemřel Tito Vilanova

Adam Baštinec
    Černý pátek pro světový fotbal, zvláště pak pro klub Barcelona. Ve věku pětačtyřiceti let zemřel v pátek 25. dubna na rakovinu příušní žlázy dlouholetý asistent tehdejšího katalánského kouče Pepa Guardioly. Po jeho odchodu se sám chopil kormidla a dovedl Barcelonu k titulu, ale kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu musel z hlavní pozice kouče odstoupit.  

 

"Lékaři mi doporučili, abych nyní vše zaměřil na léčbu. Nemohl bych tak svou práci v Barceloně odvádět na sto procent. Ale hodlám nadále úzce spolupracovat s klubem, který miluji," prohlásil Vilanova, jenž se hlavním trenér Barcelony stal před rokem po odchodu Pepa Guardioly, kterému předtím dělal asistenta.

 

Už jednou zlou nemoc porazil a zdálo se, že je vše v pořádku. Jenomže nebylo. Nemoc se nedlouho po tom ozvala a všechno začalo znovu. Svou trenérskou pozici musel přenechat Tatu Martinovi. Jeho hráčská kariéra přitom nebyla nijak oslnivá, v Primera Division odehrál za tři roky jenom 26 zápasů a za celou dobu nastupoval spíše střídavě. Jeho trenérská kariéra byla velmi úspěšná. Byl součástí týmu, který vyhrál 14 titulů.

 

Kondolence přichází z celého světa

Upřímnou soustrast vyjadřují světové hvězdy fotbalu. Jako první reagovali na zdrcující zprávu hráči Barcelony. „Nikdy na Tita nezapomenu. Navždy s tebou. A posílám všechnu svoji lásku jeho rodině,“ vzkázal například na Facebooku Messi a ke zprávě umístil společnou fotografii s Vilanovou. I největší rival španělského celku vyjádřil smutek nad touto nešťastnou událostí. „Velmi smutný den pro světový fotbal. Tito Vilanova byl vzorem síly a odvahy pro nás všechny,“ řekl brankář Iker Cassilas.


Tito se stal součástí úspěšné éry katalánského klubu a jeho jméno zůstane pro fanoušky a hráče navždy v jejich srdcích.

 

Zobrazeno 1416 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:48
Pro psaní komentářů se přihlaste