čt., 16. listopad 2023 00:25

Po zhlédnutí dokumentu o sexuálním obtěžování na vysokých školách došla publiku slova

Marie-Luise Purkrábová Marie-Luise Purkrábová Zdroj: poprolomeniticha.cz
Olomouc – Dokumentární snímek Po prolomení ticha se ve filmovém sále na Konviktu v Olomouci promítal jako součást programu Týdne humanitních věd, který FF UP pořádá od 13. – 17. listopadu 2023. K promítání i následné besedě došlo 15. listopadu a zúčastnil se jí sám režisér filmu Mikolás Arsenjev.

K zahájení došlo v 17:00. Z velké části zaplněný sál dostal nejdříve možnost dokumentární snímek, který představuje intimní portrét Marie-Luisy Purkrábové, zhlédnout. Marie je spoluzakladatelkou iniciativy Ne!musíš to vydržet, která upozorňuje na sexuální obtěžování a zneužívání moci na českých uměleckých školách. V dokumentu studentka přibližuje celou situaci ze svého pohledu. Mluví o tom, jak obtěžování jejím profesorem probíhalo a jak se v době, kdy vyšla s celou situací napovrch cítila. Zároveň rozebírá, jak snášela roli aktivistky, kterou se posléze stala. S publikem sdílí i své niterní pocity a divák má tak možnost na krátkou chvilku nahlédnout do duše dívky, která se odvážila upozornit na sexuální obtěžování, které ona i další studentky DAMU a JAMU během svého studia zažily.


Následovala beseda, kterou moderoval za institut ombudsmana FF UP Jaroslav Šotola a Michaela Antonína Malníková, a do které se svými dotazy mohlo zapojit i publikum. Prvních pár sekund zavládlo ticho, jak diváci vše vstřebávali. Besedu poté zahájila Michaela Antonína Malníková, jejíž první otázka směřovala k současnému rozpoložení Marie-Luise. „Myslím, že ji hodně mrzí, že už nemůže hrát. Cítí, že má talent,“ odpověděl na otázku Arsenjev a doplnil, že v současné době dívka namlouvá podcasty. Dále zmínil, že Louisa nikdy nechtěla vystupovat a být součástí diskuse o filmu, účastnila se jen prvního promítání. Se světem aktivismu se, jak lze vidět i na konci filmu, rozloučila.

Jelikož v celém dokumentu nebylo ani jednou zmíněno jméno profesora, co mladou Marii využíval, řešila se také hodně otázka, zdali mělo jeho jméno v dokumentu zaznít. Většina diváků se shodla, že ano. Sám režisér se k tomu vyjádřil slovy, že tuto otázku on i Louisa řešili a nenašli na ni odpověď. Dále dodal: „Hlavní bylo ochránit Louisu.“

Debatovalo se i o problematice obtěžování a nevhodného chování profesorů na vysokých školách obecně. Zmíněna byla role ombudsmanů na univerzitách a iniciativa Nahlas, jež se zabývá problémem sexualizovaného násilí na Univerzitě Karlově a Masarykově univerzitě, a byla právě inciativou Marie-Luisy inspirována. Několik diváků vyjádřilo obdiv k Louise. Diskuse nicméně nakonec skončila o pár minut dříve, protože došly dotazy.

Bohatý program Týdne humanitních věd je volně přístupný široké veřejnosti a je zcela zdarma. Návštěvníkům v předchozích dnech již nabídl mnoho dalších konferencí, přednášek a prezentací humanitních a společenských oborů. Týden humanitních věd zároveň neprobíhá nejen na FF UP, ale účastní se ho i dalších deset fakult po celé republice.

Zobrazeno 529 krát
Naposledy upraveno: ne., 19. listopad 2023 11:11

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste