út., 13. červen 2023 17:41

Podvodníci z něj vymámili miliony. Myslel, že investuje do kryptoměn

Ilustrační foto. Ilustrační foto. Zdroj: cryptowallet.com
O téměř 2,5 milionu korun přišel muž, který se rozhodl investovat do virtuální měny. Nechal se oklamat a peníze několikrát odeslal přes podvodné internetové stránky.

Vložit své úspory do kryptoměn se rozhodl muž ve středním věku z Přerovska. Již při registraci na podvodných stránkách zaplatil stoeurový vstupní poplatek, načež se s ním spojila údajná finanční analytička. Ta s ním v druhé polovině května komunikovala a získala si jeho důvěru. Poškozený muž dal na její rady a peníze z bitcoinové peněženky postupně zasílal na odkazy, které mu neznámá žena poradila.

„Po čase mu měly být vyplaceny peníze ve virtuální měně, ale ty byly údajně zmrazeny. Dostal informaci, že s nimi bude moci manipulovat až po zaslání dalších Bitcoinů. Neváhal a peníze posílal dál podle instrukcí,“ vysvětluje policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Dotčený uvěřil i tomu, že je potřeba další peníze posílat i kvůli rozkolísanému kurzu. Když muži finance začaly docházet, domnělá finanční analytička mu nabídla, že 20 tisíc dolarů uhradí za něj. Začátkem června mu přišlo několik částek ve virtuálních měně Ethereum v přepočtu za cca 200 tisíc dolarů. Jednalo se však o virtuální tokeny s nulovou investiční hodnotou. Když poškozený muž zjistil, že takto přišel přibližně o 2 400 000 korun, obrátil se na policii. Případem se nyní zabývají kriminalisté. Pachateli za spáchání zločinu podvod hrozí trest odnětí svobody až na 8 let.

Zobrazeno 288 krát
Naposledy upraveno: st., 14. červen 2023 20:43
Pro psaní komentářů se přihlaste