ne., 23. listopad 2014 16:46

Policejní sbor dostane nové uniformy

Praha - Policejní prezident Tomáš Tuhý představil v úterý 18. listopadu návrhy nových policejních uniforem. Policisté tak již brzy mohou vyměnit nevyhovující dosavadní stejnokroje za jejich modernější variantu. Pracovní skupina, která má jejich zavedení na starosti, se návrhy zabývala několik měsíců. Návrháři kladli důraz zejména na efektivnější rozlišení stejnokrojů a lepší materiálové a technické vlastnosti, snažili se také o určitý návrat k tradicím. Změna je žádoucí, protože dosavadní výstroj policisté často kritizovali. Nejčastější stížnosti se týkaly použitého materiálu, špatné velikosti či rezavějících zipů.

Jednou ze zásadních změn bude odlišení uniforem užívaných v přímém výkonu služby od těch, které policisté nosí při oficiálních a slavnostních příležitostech. Novinka by tak měla vyhovovat policistům v terénu i úředníkům. Nové prvky výstroje budou z kvalitních a moderních látek. Změny u dosavadních součástek se týkají vylepšení složení materiálu, zdokonalení střihu a zefektivnění technických vlastností. „Každý policista si tak bude moci zvolit výstrojní součástky, které nejlépe vyhovují jeho konkrétním potřebám na výkon služby a splňují i jeho představy po stránce kvality zpracování a použitých materiálů,“ řekl prezident. Na výběr bude hlavně z  ochranných prostředků, kam patří například jednotné sluneční brýle, ochranné rukavice nebo taktická reflexní vesta pro příslušníky dopravní policie. Co se týče nového designu, ten odkazuje na módu první republiky. Policisté dostanou například tzv. lodičku (pokrývka hlavy). Vyjímat se budou i decentní červené lemovky, které se u nás používaly až do 90. let 20. století. V souladu s historickými tradicemi se zavádí i nové hodnostní označení policistů. Praporčíci se poznají podle stříbrné barvy, důstojníci budou nosit zlatou. Také bylo načase, toto hodnostní rozlišení se už zavedlo u všech vyspělých zahraničních sborů s výjimkou Policie České republiky.

Zda se nové uniformy osvědčí, ukáže až začátek příštího roku, kdy se začnou testovat v terénu. K dispozici bude zatím tisíc kusů. „Pokud se osvědčí a budeme mít od policistů kladnou zpětnou vazbu, vypíšeme výběrové řízení na další dodávky potřebné k celkové obměně policejních uniforem,“ uzavřel Tuhý.

Foto: Idnes.cz

 

Zobrazeno 1896 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste