ne., 7. duben 2024 13:33

Polsko čelí válce, naštěstí pouze té cenové

Polský obchod Biedronka Polský obchod Biedronka Zdroj: Prime Press Photo/Unsplash
Polské obchodní řetězce slibují svým zákazníkům, že navzdory nedávnému pětiprocentnímu zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH) zůstanou ceny potravin nezměněné. Toto rozhodnutí reaguje na krok polské vlády ukončit režim nulové daně u základních potravin, který ve snaze čelit vysoké míře inflace platil od února předloňského roku.

„Polsko neprodlouží platnost nulové sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u některých základních potravin, která vyprší na konci března“. Podobné titulky mohli čtenáři médií vidět koncem roku 2023. A tyto titulky nelhaly, nulová daň opravdu nebyla zachována.

Zákon o nulové DPH je v Polsku diskutovaným tématem od doby, kdy začala neúnosně stoupat inflace. Boj s ní se projevil na více frontách, snížení dané se tak projevilo například u pohonných hmot, kde se od února na šest měsíců snížila DPH z 23 na 8 procent. „Cílem je zachovat v peněženkách Poláků co nejvíce peněz,“ prohlásil Morawiecki, bývalý polský premiér. Standardní výše DPH u základních potravin byla před zavedením opatření pět procent. Vláda, od prosince roku 2023 v čele s novým premiérem Donaldem Tuskem, zvýšila daň s ohledem na stabilizaci míry inflace na původní úroveň. Toto opatření mělo za následek zvýšení cen potravin v polských obchodech. Některé řetězce, jako je Lidl, Biedronka a Kaufland, slibují udržet ceny na původní úrovni.

Lidl oznámil, že ceny více než 1600 druhů potravin zůstanou nezměněné po celý duben, a to v každém jejich obchodě v Polsku. Podobně také řetězec Biedronka udrží nulovou daň u více než 4000 produktů. To vyvolalo cenovou válku mezi obchodními řetězci, které se snaží lákat zákazníky nižšími cenami. „Určitě bych nemluvila o tom, že jde z jejich strany o nějakou sociální ohleduplnost,“ zhodnotila situaci jednačtyřicetiletá žena nakupující v polském obchodním řetězci.

Zájem Čechů o levnější nákupy v Polsku zůstává, i když kurz koruny vůči polskému zlotému není výhodný. Výrazně nižší ceny některých základních potravin, jako je máslo, brambory nebo maso, stále lákají české zákazníky. Do sousedního Polska se stále vyplatí vyrazit i za nákupem cigaret, u nichž činí rozdíl asi 40 Kč na krabičce.

Polský statistický úřad odhaduje, že za minulý rok kvůli nulové DPH na základní potraviny stát přišel o příjmy ve výši asi 11 miliard zlotých. Není jasné, jak dlouho budou obchodníci udržovat nulovou daň na potraviny, když nyní leží tohle „pětiprocentní břímě“ na jejich bedrech.

Zobrazeno 227 krát
Naposledy upraveno: út., 16. duben 2024 18:28
Pro psaní komentářů se přihlaste