po., 8. prosinec 2014 21:13

Prales dětem v Olomouci. A taky v každém z nás

Kdo by nechtěl vlastnit kousek pralesa za účelem ochrany jeho přírodního bohatství? Každý, komu alespoň trochu záleží na budoucnosti planety Země, by měl zbystřit, protože to je možné. Olomouc v pondělí 8. prosince navštívili představitelé česko – indonéského projektu Green Life. Ve vegetariánské restauraci Green Bar proběhla beseda s promítáním fotografií s představiteli Green Life, Milanem Jeglíkem a Zuzanou Koulouškovou.

 

Dvojice mladých lidí vyprávěla o životě v Indonésii a o tom, proč stála u zrodu projektu Green Life – Prales dětem. Hlavním cílem jejich snah je konec kácení tropického deštného lesa, boj proti pytlákům a s tím související ochrana rostlinných a živočišných druhů žijících v těchto končinách Země.

Green Life od indonéské vlády díky finančním darům skupin i jednotlivců (nejen z ČR) odkupuje části sekundárního lesa a bývalých plantáží kaučuku, které dobrovolníci přetvářejí zpět na tropický deštný les. Olomoučané, kteří navštívili besedu, se také dozvěděli, že rezervace Green Life má v současné době rozlohu 33 hektarů a ekologové navíc jednají s indonéskou vládou o odkupu dalších 5,5 hektarů. Zálohu za tzv. Tygří bažiny by tamní vládě měli zaplatit v roce 2015.V Tygřích bažinách se nachází důležité teritorium tygra sumatránského.

„Pokud lidé pochopí, že každý z nás může zachránit svůj kousek pralesa, tak je šance uskutečnit vznik 300 hektarů chráněné plochy rezervace Green Life. V současné době vychází jeden ar pralesa na 900 Kč. Na každém takovém aru roste nebo může růst až 30 stromů a každý z nich vyrobí denně kyslíku pro cca 30 lidí. Tedy záchranou jednoho aru dokážete vyrobit denně kyslíku pro 900 živých bytostí, dětí i zvířat,“ opáčil Milan Jeglík na jeden z pondělních dotazů týkající se možnosti přispět.

Na besedě se lidé dozvěděli mimo jiné i to, že Green Life založili i tzv. protipytláckou hlídku Green Patrol, jež má za úkol likvidovat pasti na zvířata, odhalovat činnost pytláků a v neposlední řadě také chránit teritoria tygra sumatránského a dalších ohrožených druhů zvířat a rostlin.

Zážitky z exotické země zpestřovala dvojice aktivistů – cestovatelů různými historkami, v nichž nechybělo napětí, zápal a samozřejmě také humor. Velmi inspirativní bylo i samotné promítání fotografií a přehrávaní několika videí, které probíhalo paralelně s výkladem. Závěrečnou třetinu dvouhodinové seance vyplnila zajímavá diskuze. Pokud jste v Green Baru chyběli a zajímá vás činnost lidí okolo projektu Green Life, navštivte internetové stránky www.pralesdetem.cz.

Zdroj obrázku: www.pralesdetem.cz

Zobrazeno 1365 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. prosinec 2014 22:23
Pro psaní komentářů se přihlaste