pá., 30. leden 2015 20:23

Prezidentu Zemanovi v Čechách věří 44 procent lidí, ukazuje výzkum CVVM

Praha – Důvěra v prezidenta Miloše Zemana v uplynulém měsíci značně stoupla. Podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) mu nyní věří zhruba 44 procent obyvatel, což je o deset procent více než v předchozím měsíci. V novém roce si zatím polepšily téměř všechny ústavní instituce.

 

Důvěra v prezidenta zažila největší pokles loni na podzim, kdy Zeman musel čelit řadě nespokojených ohlasů za jeho vulgární výroky v Českém rozhlase a za některá vyjádření z návštěvy v Číně. Největší důvěru potom Češi projevovali na začátku Zemanova funkčního období, tedy v dubnu 2013. Tehdy mu důvěru vyslovovalo 61 procent respondentů. Podle CVVM prezidentovi častěji věří starší, ekonomicky neaktivní lidé nebo příznivci levice.

Nárůst důvěry zaznamenala i vláda Bohuslava Sobotky, kterému podle výzkumu k lednu 2015 věří 47 procent tázaných. Důvěra také stoupla v Poslaneckou sněmovnu (37 procent) a v senát (35 procent). Obecně se tak zvýšila i spokojenost s celkovou politickou situací v České republice. Ta je zhruba devatenácti procentní, což je o 4 procenta více, než v prosinci.

S o něco lepšími hodnotami se klasicky potýkají lokální zastupitelstva. Obecnímu zastupitelstvu a starostovi průměrně vyslovují důvěru dvě třetiny obyvatel, Krajskému zastupitelstvu 46 procent a Hejtmanům 42 procent obyvatel. U výzkumů lokálních reprezentací se však nelze tak jednoznačně dívat na výsledky. "Mezi klíčovými sociodemografickými skupinami dotázaných nelze v pohledu na krajská a obecní zastupitelstva nalézt zásadnější diference s výjimkou poněkud vyšší důvěry mezi respondenty s dobrou životní úrovní," uvádí CVVM.

Výzkumy probíhaly mezi 12. a 19. lednem a zúčastnilo se jich 1021 lidí.

 

Fotografie: Google.cz

Zobrazeno 1695 krát
Naposledy upraveno: ne., 1. únor 2015 22:42
Pro psaní komentářů se přihlaste