po., 8. prosinec 2014 23:20

Přichází revoluce ve fotbalové administrativě

Daniel Podlipný
 Nesčetně let platily ve fotbale tzv. registračky (registrační karty hráčů) v klasické papírové formě. Nehledě na to, zda se jednalo o první ligu, či nejnižší soutěž. 

 

FAČR (fotbalová asociace České republiky) nyní přichází s novým modelem, který převede veškeré fotbalové papírování do elektronické podoby. Do platnosti vejde 1.července 2015.

Registrační karty i klasické papírové zápisy o utkání přestanou existovat a vše se bude vyplňovat on-line prostřednictvím internetu. S tím vyvstává hlavně pro některé malé okresní kluby problém, protože nemusí mít připojení k internetu nebo nemají zkušenost s prací s počítači a nutným programem pro vedení on-line zápisu. 

Klubům také odpadá veškerá starost o registraci nových hráčů a jejich pouštění na hostování nebo klubové přestupy. Doteď museli zástupci klubů vždy cestovat do Prahy, kde se potřebné formality vyřizovaly. "Máme půl roku na to, abychom to všem klubům od ligy až po okresy vysvětlili a dostali všem pod kůži. Čeká nás hodně práce, ale věříme, že všichni z toho budou nadšení," řekl generální sekretář FAČRu Rudolf Řepka, který za projekt nese odpovědnost.

Dosud vyřízení přestupu hráče nebo jeho puštění na hostování trvalo několik týdnů. Díky novému systému je možné, že se kluby v jeden den společně dohodnou na přestupu, vyřídí vše na internetu a druhý den může hráč hned nastoupit za nový tým. Znamená to opravdu velkou úlevu od papírování.

Každý z klubů si bude muset zvolit svého administrátora, který bude za vše odpovědný a který bude pověřený přijímat a odmítat nabídky. Mělo by jít o důvěryhodnou osobu, nejlépe o majitele nebo předsedu klubu. Asociace si také od elektronických zápisů slibuje, že hned po skončení utkání budou na internrtu k dispozici sestavy, střídání, výsledek i veškeré další statistiky utkání. 

"Jde o jeden z nejzásadnějších projektů asociace za poslední léta, který sleduje tři hlavní okruhy - elektronické zápisy, on-line registrace a sběrnou fakturu," řekl Řepka.

Sběrná faktura je posledním bodem revolučního projektu, který odebírá klubům povinnost vyplácet rozhodčí a hradit další poplatky jednotlivě, ale jednou za měsíc obdrží fakturu s vyúčtováním. 

FAČR od úterý 9.prosince 2014 spustí speciální web, kde bude projekt podrobně rozepsaný.

Zobrazeno 1019 krát
Naposledy upraveno: út., 9. prosinec 2014 17:27
Pro psaní komentářů se přihlaste