so., 15. březen 2014 12:00

Profesor Čornej navštívil olomoucké historiky

V přednášce s názvem „Kam sahá paměť aneb Bitva u Lipan v Kronice české Bohuslava Bílejovského" představil v pátek dopoledne olomouckým historikům některé závěry svého bádání proslulý český historik profesor Petr Čornej.

Přednáška se uskutečnila na katedře historie nejen za účasti řady místních kantorů a studentů, ale například i známého vojenského historika Eduarda Stehlíka. Petr Čornej mluvil mimo jiné o sporném tématu zrady a zbabělosti v bitvě u Lipan, kde umírnění husité porazili radikální křídlo, a ve spojitosti s touto událostí se především zaměřil na kroniku Bohuslava Bílejovského z roku 1537, ve které tento starokališnický kněz popisuje zhruba sto let staré události a která byla dlouho považována za faktograficky bezcennou. Dotkl se i historiografických metod a práce lidí píšících o dějinách.

Petr Čornej vystudoval český jazyk a historii na Univerzitě Karlově. Zabývá se problematikou českých a středoevropských dějin pozdního středověku, především husitsvím a dějinami historiografie. Sepsal celkem šest původních monografií, jako Lipanské ozvěny, Tajemství českých kronik: Cesty ke kořenům husitské tradice nebo pátý svazek Velkých dějin zemí Koruny české. Hojně se též věnuje popularizaci historie, včetně spolupráce s televizními a rozhlasovými stanicemi. Jeho manželkou je známá historička Ivana Čornejová.

Už za týden zavítá do Olomouce další vzácná návštěva, Jan Linka. Jedná se o autora první kompletní edice kroniky Václava Hájka z Libočan. Zde bude přednášet na téma Proměna identity jako dynamický prvek Hájkova stylu".

 

Zobrazeno 1717 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:46
Pro psaní komentářů se přihlaste