st., 21. leden 2015 11:08

Prokuratura poslala soudu žádost o vydání Polanského

Krakov – Krakovská prokuratura poslala soudu žádost o vydání režiséra Romana Polanského americkým úřadům. V úterý 20. ledna o tom informovala tisková mluvčí Okresní prokuratury Bogusława Marcinowska. Spojené státy se důsledně domáhají tohoto vydání. 

 

V říjnu 2014 Polsko obdrželo od vlády USA požadavek zatčení jednaosmdesátiletého Polanského do doby podání oficiální žádosti o vydání. Polanský je oficiálně hledaný Interpolem a je na něj uvalen mezinárodní příkaz k zadržení. V roce 1977 byl soudem v Los Angeles uznán vinným ze sexuálního styku s nezletilou Samanthou Gailey. Polanský přiznal, že k sexu došlo, ale s dívčiným svolením. Podle amerického práva se však sex s nezletilou posuzuje jako znásilnění. Před vyhlášením rozhodnutí režisér ale tajně USA opustil. Od té doby se před americkými úřady skrývá, ale před nedávnem byl zadržen ve svém rodném Polsku.

Jak informovala prokuratura v rozhovoru na svých internetových stránkách: „Ze smlouvy o vydávání zločinců vyplývá možnost předání polského občana americké straně.“  Vlastnictví polského občanství tudíž není závažnou překážkou pro vydání. Ze smlouvy také vyplývá, že i přes uplynutí promlčecí lhůty údajného přečinu, může podle polského práva americká vláda zažádat o vydání Romana Polanského.

Prokuratura v rozhovoru rovněž potvrzuje: „Shodně se zákonodárstvím této země, promlčecí lhůta toho činu nenastala.“ Přitom dodává, že zaujme stanovisko jedině v případě oficiálních důkazů. Ministr spravedlnosti Cezary Grabarczyk v rozhovoru potvrzuje, že rozhodnutí prokuratury přezkoumá. Žádost prokuratury posoudí Okresní soud v Krakově. Pokud uzná, že vydání je nepřípustné, bude to konečné rozhodnutí. Shodne-li se, poslední rozhodnutí připadne ministru spravedlnosti.

Polanský, kterého v Krakově spatřili s ochrankou 30. října 2014, prohlásil, že se dostaví na každou výzvu prokuratury po obdržení žádosti o vydání, a udal i místo svého pobytu. Prokurátorka Lidia Jaryczkowska přiznala, že v takovém případě je zbytečné zatčení.

Na začátku roku dorazila žádost o vydání ke Generální prokuratuře a byla přeposlána do Krakova. Po překontrolování, že splňuje formální podmínky, určila prokurátorka Jaryczkowska termín přelíčení, které se konalo ve středu 14. ledna po poledni.

 

Zdroj citací: PAP (Polska Agentura Prasowa)

Zdroj fotografie: www.pap.pl

Zobrazeno 1737 krát
Naposledy upraveno: po., 26. leden 2015 11:39
Pro psaní komentářů se přihlaste