ne., 16. listopad 2014 11:23

První přistání na kometě

Darmstadt - Lidstvo udělalo další krok za poznáním, jak vznikl vesmír a jak se dostala voda na zem. Ve středu, 12. listopadu, přesně v 17:09 našeho času potrvdilo řídící středisko ESA historický moment - první objekt řízený lidmi přistál na kometě.

V tuto chvíli je modul Philae vzdálen od Země více než 500 milionů kilometrů a přenos jakékoliv informace tak trvá bez mála půl hodiny. Proto lze předpokládat, že přistání proběhlo dříve, než jej skutečně potvrdilo řídící centrum. Cesta na kometu Čurjumov-Gerasimenko trvala přes deset let. Sonda Rosetta nesoucí průzkumný modul odstartovala z francouzského Kourou již 2. března 2004 .

Přistání na kometě se bohužel neobešlo bez problémů. Podle informací ESA (Evropská vesmírná agentura) se modul snažil o přistání hned třikrát, a ačkoliv nyní už je jeho pozice stabilní, není jištěn harpunami. Problémy způsobilo právě nevystřelení harpun, které měly modul ke kometě „přitáhnout", ale také následné selhání záložního motoru. Ten měl v případě jakéhokoliv kolapsu přistávacích zařízení modul „přisát" na povrch komety. Vědci se v tuto chvíli obávají zejména výdrže baterie. Původní místo dopadu, od něhož je Philae vzdálená zhruba kilometr, mělo umožnit čerpat solární energii zhruba sedm hodin denně. V současné pozici by měl být modul podle vědců vystaven slunečnímu svitu pouze necelé dvě hodiny. Ovšem i přes tyto nepříjemnosti vládlo v řídícím centru nadšení. „Jsme na kometě, jsme velmi šťastní," okomentoval vše ředitel letu Andrea Accomazzo.

Dobrou zprávou je, že i přes obtíže při přistávacím manévru funguje vše ostatní, jak má a Philae posílá na Zemi nejen potřebná vědecká data, ale také fotografie svého okolí. Pro vědce to znamená nejen představu o tom, jak kometa vypadá, ale také dokáží přesně určit, kde se modul nachází. To může být klíčové pro další průběh mise, zejména pak pro případný přesun. Jak uvedla ESA na tiskové konferenci, řízený přesun modulu do míst, kde by bylo možné čerpat solární energii je jednou z možností jak dále pokračovat ve zkoumání komety. "Tomu ale musí předcházet dostatečná teoretická příprava a hlavně přesné zaměření místa, kde Philae skončila a také její polohy. Naštěstí komunikace probíhá bez problémů, takže získání potřebných dat je jen otázkou času. Toho však nemusí být dost, aby baterie vydržely."

Na evropské misi, která může znamenat obrovský vědecký převrat, se podílelo čtrnáct zemí Evropy a její financování přesahuje v přepočtu více než půl druhé miliardy korun.

 

Zdroj fotorafie: www.pbs.twing.com

Zdroj citace: Prima Zoom

Zobrazeno 1678 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste