pá., 29. duben 2022 00:03

Red Bull ovládl Velkou Cenu v Imole, Ferrari domácí závod nezvládlo

Red Bull si z Velké ceny Emilia Romagna odváží double a dotahuje se na Ferrari v Poháru konstruktérů Red Bull si z Velké ceny Emilia Romagna odváží double a dotahuje se na Ferrari v Poháru konstruktérů Zdroj: Getty Images / Peter Fox
Imola - Italskou Velkou cenu Emilia Romagna ovládl Max Verstappen, vyhrál sprint i nedělní závod na mokré trati, jeho týmový kolega Peréz dojel na druhém místě. Ferrari na domácím okruhu selhaly. Sainz po incidentu s Ricciardem z prvního kola závodu odstoupil, Leclerc devět kol před koncem dostal hodiny a přišel o třetí místo. Norris na mokré trati skončil třetí a z Itálie si odváží své první letošní pódium. V závodu předčasně skončil i Alonso. Red Bull se v Poháru konstruktérů dotáhl na Ferrari a dramatizuje bitvu o prvenství.

Nedělní závod italské Velké ceny Emilia Romagna odstartoval na mokré trati po dešti, závodníci pro závod nasadili pneumatiky do přechodných podmínek. Mokrá trať si již v úvodním kole vyžádala svou oběť. V průjezdu šikanou se střetli Daniel Ricciardo a Carlos Sainz, oba vozy vyjely mimo trať a formule Ferrari zůstala stát v kačírku, odkud už se už nedokázala vyprostit. Ricciardo si poškodil vůz a propadl se na poslední místo, na kterém také dojel, po závodě se Sainzovi omluvil a uznal svou chybu.

„Takhle jsem si neděli nepředstavoval, je to dost nepříjemné a rozhodně to není způsob, kterým chcete ovlivnit něčí závod. Chtěl jsem si ponechat více místa na průjezd, jakmile jsem najel na obrubník začal jsem sklouzávat a najel jsem do Sainze. Záměr byl svým způsobem dobrý, chtěl jsem uvolnit místo pro ostatní, ale v takových podmínkách vůz neměl přilnavost, ve kterou jsem doufal. Incidenty v prvním kole jsou ty nejhorší, celý zbytek závodu jsem se snažil s výsledkem něco udělat, ale když máte poškozený vůz, tak to prostě nevyjde,“ popisoval Ricciardo incident z úvodu závodu.

V úvodním kole ve stejné zatáčce se Schumacherovi utrhl zadek auta a narazil do Alonsa, tomu na boku formule vznikla díra, v sedmém kole se vozu španělského závodníka odtrhl kus bočnice a musel ze závodu odstoupit.

V sedmatřicátém kole již trať dostatečně proschla a všichni jezdci měli přezuto na pneumatiky do sucha. Traťové ředitelství vyhodnotilo podmínky pro použití DRS jako bezpečné a umožnilo jezdcům odklopit klapky na zadním křídle.

Leclerc se téměř celý závod držel na třetím místě, v třiapadesátém kole ve snaze dojet Peréze na druhém místě špatně vyhodnotil situaci, při nájezdu do šikany přejel přes obrubník, vůz nadskočil, ztratil kontakt s tratí a při Leclercově pokusu o zatočení chytl smyk. Monačan naboural do bariér, poškodil si přední křídlo a musel zajet do pitu vyměnit křídlo za nové. Během zastávky se propadl až na devátou pozici. Ve zbývajících devíti kolech stačil předjet Magnussena, Vettela a Cunodu, vyšplhal se na konečnou šestou příčku a alespoň částečně napravil svou chybu.

Po prvním místě v kvalifikaci a v sobotním sprintu si Verstappen odvezl vítězství i z nedělního závodu a zaznamenal grand slam. Druhý skončil jeho týmový kolega z Red Bullu Peréz. První letošní pódium získal Norris z McLarenu, který se umístil třetí.

„Museli jsme se poučit z problémů se spolehlivostí. Během víkendu jsme dělali správná rozhodnutí, pod kontrolou jsme měli vše až na včerejší začátek sprintu. Závod jsme zvládli dobře bez mnoha potíží, ale stále byl dost obtížný. Musíte se soustředit, abyste v těchto záludných podmínkách neudělal chybu. S konečným výsledkem jsem velice spokojený,“ hodnotil závod úřadující mistr světa Verstappen.

„Byl to parádní závod, plně jsem si to zasloužili. Tým odvedl od Bahrajnu opravdu velký kus práce. Ve tvrdé dřině samozřejmě budeme pokračovat, nicméně tyhle podmínky miluji a jsem šťastný za pódium,“ chválil si závod Norris.

Leclerc i po nepodařeném víkendu zůstává s 86 body na průběžné první pozici šampionátu, Verstappen se po výhře ve sprintu i v nedělním závodě posunul na druhé místo, na Leclerca stálé ztrácí dvacet sedm bodů.
„Je to velká ostuda. Třetí pozice bylo maximum, kterého jsem v závodu mohl dosáhnout. Na lepší umístění jsme neměli dostatečnou rychlost. Byl jsem moc chamtivý a vymstilo se mi to,“ komentoval závod vedoucí závodník mistrovství Leclerc.

Ferrari se drží na samotném vrcholu poháru konstruktérů, odstoupení Sainze a zaváhání Leclerca představuje pro fanoušky velké zklamání. V dalším kole šampionátu se závodníci podívají do Miami, kde Red Bull bude mít šanci smazat jedenáctibodový náskok Ferrari a přeběhnout je v Poháru konstruktérů.

Zobrazeno 392 krát
Naposledy upraveno: pá., 29. duben 2022 18:28
Pro psaní komentářů se přihlaste