×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 1542
čt., 26. listopad 2015 15:57

V Česku porostou elfí aleje

Česká republika - Na řadě míst České republiky vzniknou nové aleje stromů v rámci projektu Alej Elfů. Ten připravila organizace Česká krajina, která se věnuje péči o životní prostředí a ekologii. Do projektu se zapojí především školky a školy. Jeho cílem je naučit mladé lidi kladnému vztahu k přírodě a obnova původních druhů stromů.

Nezisková organizace Česká krajina se zaměřuje na zlepšení situace životního prostředí. Například v rámci projektu Zelené plíce Ostravska se snaží vysazováním nové zeleně v okolí Ostravy zlepšit kvalitu ovzduší. Dále zakládá centra biodiverzity, ve kterých usiluje o zachování vymírajících druhů a jejich návrat do volné přírody, protože i v Česku dochází ke snižování rozmanitosti rostlin a živochichů.

„Naše společnost se věnuje především návratu velkých kopytníků, jako je zubr nebo divoký kůň, do krajiny. Obrací se na nás řada škol a dětských organizací, které nám chtějí s ochranou přírody pomáhat. U velkých kopytníků to ale většinou není možné, proto jsme se snažili pro děti vymyslet takový projekt, do kterého by se mohly zapojit,“ vysvětluje Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Podle Dalibora Dostála vysazování stromových alejí pomůže krajině hned několika způsoby. Stromy dokáží v krajině zadržovat vláhu a jsou překážkou proti větru, což je v období častých erozí půdy důležité pro její zachování na původním místě. Aleje zároveň poskytují úkrat i potravu ptactvu. „Nejde jen o to, že stromy plní pozitivní ekologickou funkci. Jejich prostřednictvím si lidé vytvářejí vztah ke krajině ve svém okolí. Dá se říci, že vracejí krajině duši,“ říká Dostál.

Semenáčky nových alejí pocházejí z lokálních dřevin, jejichž semena sesbírali účastníci projektu na podzim. Ty, které se nezasadí, dostanou zapojené školky a školy. Děti z nich vypěstují náhradní sazenice za uhynulé stromy nebo nevzešlá semena. S tím jim bude pomáhat i přizvaný znalec.

Projekt Aleje elfů se inspiruje Tolkienovým Pánem prstenů, ve kterém temný Mordor ničil lesy, knihou Muž, který sázel stromy a keltskou legendou o místech, kde společeně rostly duby, jasany a hlohy.

Zobrazeno 2343 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. únor 2024 22:41

Pro psaní komentářů se přihlaste