ne., 19. březen 2023 00:59

Ruská stíhačka srazila americký dron nad Černým mořem

Ruská stíhačka zachycena kamerou amerického dronu Ruská stíhačka zachycena kamerou amerického dronu Zdroj: U.S. Air Force
Z prvu bylo na americký dron vypuštěno palivo, a pak došlo k následné srážce. Rusko se brání tím, že americký dron neměl na místě co dělat, jelikož se nacházel v blízkosti ruských hranic.

Ačkoliv je oblast nad Černým mořem mezinárodním vzdušným prostorem, americký bezpilotní letoun Reaper MQ-9 se dne 14. března na tomto území srazil s ruskou stíhačkou. Podle ruské tiskové agentury TASS americký dron nezvládl manévrovat, a tak se do moře zřítil sám. Videozáznamy ale naopak potvrzují, že Ruská stíhačka opravdu na dron zaútočila, a to dokonce dvakrát.

"Nemyslím si, že cílem této mise má být nějaká zásadní utajovaná informace, o které by Rusové věděli. Byla to čistě demonstrace síly ruského letectva. Ruská federace považuje Černé moře za svoje vlastní moře, své vlastní jezero," uvedl pro Radiožurnál bezpečnostní expert Vlastislav Bříza.

Rusko se pokusí i přes značnou obtíž kvůli mořské hloubky trosky dronu vytáhnout, a získat jeho citlivé informace. Druhá strana ale tvrdí, že jejich letecký systém má opatření natolik bezpečné, že se nemusí úniku informací obávat.

Zobrazeno 347 krát
Naposledy upraveno: po., 20. březen 2023 10:40
Pro psaní komentářů se přihlaste