út., 9. prosinec 2014 14:22

Rusko je znepokojené z chování německých politiků

Moskva – Rusku se nelíbí chování vedoucích německých politiků a jejich kritika Moskvy. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý na tiskové konferenci prohlásil, že pokud Berlín přestane ve vztazích mezi Ruskem a Evropou hrát konstruktivní roli, celý kontinent tím podle něj utrpí.

 

Lavrov zareagoval na výroky německé kancléřky Angely Merkelové pro německý list Die Welt, kde Merkelová obvinila Rusko, že zasahuje do vnitřních záležitostí mnoha zemí, které usilují o sblížení s Evropskou unií.

„Nemůžeme se zdržet znepokojení nad tím, co naši němečtí kolegové dělají,“ řekl Lavrov. „Pokud se bude Německo uchylovat k vydávání příkazů, nezíská tím Evropa ani sám Berlín,“ doplnil pro novináře ruský ministr zahraničí.

Německá kancléřka je považovaná za jednoho z nejsilnějších ruských oponentů v zemích Evropské unie. Několikrát podpořila protiruské sankce vyhlášené za anexi Krymu a podporu ukrajinských separatistů. V posledních dnech varovala, že postup Vladimira Putina na Donbasu nelze hodnotit podle slov, ale podle činů.

V rozhovoru pro Die Welt se Markelová přihlásila k ochraně pobaltských členských států NATO, které byly za studené války součástí Sovětského svazu. „Není důvod mluvit o válce v Pobaltí. Nicméně článek 5 Severoatlantické smlouvy, který říká, že útok na jednoho z členů je útokem na celou alianci, platí,“ varovala Merkelová.

 

Zdroj fotografie: Reuters

 

 

 

Zobrazeno 1294 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. prosinec 2014 22:49
Pro psaní komentářů se přihlaste