čt., 24. březen 2022 22:46

Rusko se loučí s Instagramem. Ruská prokuratura požaduje označit firmu Meta za "extremistickou"

Logo sociální sítě Instagram Logo sociální sítě Instagram Zdroj: fotobanka pixabay.com
Moskva - Od nedělní půlnoci je v Rusku zablokována sociální síť Instagram, který provozuje americká společnost Meta Platforms. V pátek 11. března to oznámil ruský cenzurní úřad Roskomnadzor. Zablokovaný přístup k Instagramu zabolí spoustu Rusů, který je mezi mladými více oblíbený než Facebook. Ten Rusko zablokovalo již minulý týden. Ruská prokuratura požádala soud, aby společnost Meta provozující Instagram a Facebook, byla označena za extremistickou organizaci.

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor v pátek 11. března oznámil omezení přístupu na další sociální síť Instagram od společnosti Meta Platforms, které začne platit od pondělního rána 14. března. Jen týden předtím zablokoval Facebook. Úřad ve svém prohlášení uvedl, že chce dát uživatelům Instagramu čas přesunout své fotografie a videa na jiné platformy a upozornit své sledující a kontakty. Agentura AFP oznámila, že pro mnoho středních podniků, umělců či řemeslníků jde o klíčový zdroj příjmu. Podle agentury TASS platformu cenzurní úřad zanesl do registru zakázaných stránek a o blokaci informoval prostřednictvím newsletteru. V něm zároveň uživatele Instagramu upozornil, že Rusko má vlastní podobné platformy - VKontaktě a Odnoklassniki. "Doufáme, že přechod na tyto stránky pro vás bude rychlý a že v budoucnu objevíte nové možnosti komunikace a podnikání," citoval TASS z oznámení Roskomnadzoru.

Ruská prokuratura se takto rozhodla po zveřejnění zprávy od agentury Reuters ve které stálo, že společnost Meta umožní uživatelům některých zemí vyzývat k násilí proti ruským vojákům v souvislosti s agresí na Ukrajině. ,,V důsledku ruské invaze na Ukrajinu jsme dočasně povolili formy politického vyjádření, které by normálně porušovaly naše pravidla, jako násilné projevy "smrt ruským vetřelcům". Dále ale nebudeme dovolovat výzvy k násilí proti ruským civilistům," uvedl mluvčí společnosti Meta. Tato dočasná změna se vztahuje podle vyjádření na Ukrajinu, Rusko, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Lotyšsko, Litvu, Estonsko, Gruzii, Arménii a Ázerbájdžán. Ruský vyšetřovací výbor podle agentury AFP oznámil, že zahájil vyšetřování „kvůli nezákonným výzvám k vraždám ruských občanů ze strany zaměstnanců americké společnosti Meta".

Se zablokovaným přístupem se minulý týden potkal Facebook, který podle ruského cenzurního úřadu diskriminuje ruská média. Twitter se také omezenému přístupu nevyhnul. 

Otazník visí i nad kompletním odstřižením Ruska od globálního internetu. Podle běloruské nezávislé televize Nexta, která získala dokumenty od ruského ministerstva digitálního rozvoje, měli všichni poskytovatelé internetového připojení v Rusku do 11. března přesunout veškerý svůj obsah do zóny domény .ru a zrušit zahraniční hosting webových stránek. 

Zdroje: ČTK, Reuters, Bloomberg, Novinky.cz

Zobrazeno 502 krát
Naposledy upraveno: pá., 25. březen 2022 12:08
Pro psaní komentářů se přihlaste