po., 23. prosinec 2013 18:55

Rusko splatilo ČR dluh ze sovětských dob

Ruské ministerstvo financí uhradilo dluh České republice, který přesahoval výši 72 miliard korun a vznikl na základě investic Československé republiky do rafinérií a plynovodů. Sovětský svaz měl původně splácet peněžní závazek ropou a zemním plynem, ale po jeho rozpadu se tato varianta nerealizovala.

Většinu se podařilo vrátit za vlády premiéra Miloše Zemana, úhradu zbylého závazku z dob socialismu schválil kabinet Jiřího Rusnoka letos v létě. Česká republika tak měla dostat ze zbývající částky minimálně 128 milionů korun. K uhrazení došlo dodávkami průmyslové produkce a penězi. "Můžeme potvrdit, že v letošním roce došlo ke splacení zůstatku ruského dluhu vůči ČR," řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek. Podle analytika Asociace pro mezinárodní otázky Václava Lídla finanční dorovnání velký politický dopad nemá. "Je to spíš symbolické ukončení záležitosti, která je dávno vyřešená," míní Lídl.

Kromě mezivládní smlouvy z roku 1994 zaručující splacení, byla klíčová dohoda Ruské federace s českou vládou, kterou vedl Miloš Zeman, o jeho urychlení. Zhruba dvě třetiny dluhu odkoupila společnost Falkon Capital, přibližně ve výši 15 miliard korun. Část Rusko uhradilo dodávkami zboží. Převážně šlo o vojenský materiál, konkrétně 16 transportních vrtulníků Mi-171Š a deset bitevních vrtulníků Mi-35 v přibližné hodnotě 4,2 miliardy korun.

Rusko rovněž umořilo dluh, který mělo vůči Černé hoře a Finsku.

 

Zobrazeno 1884 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:46
Pro psaní komentářů se přihlaste