po., 16. březen 2015 16:01

Rusko zahájilo na severu země masivní manévry

Moskva - Jako reakci na manévry sil NATO zahájilo i Rusko na severu země rozsáhlé vojenské akce. Do bojové pohotovosti povolalo také útvary západního okruhu a výsadkové jednotky. Celkem se do cvičení zapojí na 40 000 vojáků, 40 bitevních lodí a 15 ponorek.

Manévry popsal ministr obrany Ruské federace Sergej Šojgua jako cvičení, která mají prověřit schopnost armády zajistit bezpečnost arktického regionu. Cílem simulace bude zničení námořního uskupení teoretického protivníka. Mimo to se počítá i s taktickým cvičením a bojovými střelbami.

Současně se zahájením manévrů na severu země vydalo ministerstvo zahraničí prohlášení, v němž odsuzuje rostoucí počet akcí NATO u hranic Ruské federace. „Rusko je hluboce znepokojeno násobným zvýšením počtu manévrů NATO u svých hranic. Mimořádný údiv vyvolává skutečnost, že se konají na severovýchodě Evropy, který je z hlediska bezpečnosti nejstabilnější oblastí Evropy a možná celého světa,“ uvádí ve svém prohlášení ministerstvo zahraničí.

NATO vyslalo své jednotky do pobaltských států v rámci operace Atlantic Resolve, jejímž účelem je nejen demonstrace podpory spojeneců, ale i efektivnější možnost obrany před případnou ruskou agresí. Spojenci poskytují tyto jednotky zemím, které se cítí ohrožené politikou Ruské federace. Tato operace bude trvat do doby, dokud se situace na hranicích mezi Ruskem a členy NATO nestabilizuje.

Součástí této operace jsou též společné manévry, výcvik vojsk a posílení jednotek amerického námořnictva v Baltském a Černém moři. Spojené státy rovněž modernizují evropské základny, ale také se snaží o podporu Gruzie, Moldavska nebo Ukrajiny – tedy zemí, které mají s Moskvou napjaté vztahy. Washington plánuje rozšíření pomoci i na Maďarsko a Českou republiku.

zdroj: ČTK

zdroj fotografie: ČTK

Zobrazeno 1501 krát
Naposledy upraveno: ne., 29. březen 2015 18:34
Pro psaní komentářů se přihlaste