st., 24. květen 2023 17:02

Rusové ohlásili dobytí Bachmutu a Zelenskyj v Hirošimě dojednal stíhačky

Stíhačka F-16 Stíhačka F-16 Zdroj: Adobe Stock
Ruské ministerstvo obrany dobytí kompletně zničeného města Bachmut prezentuje jako velké vítězství, zatímco Ukrajina ztrátu města zatím nepotvrdila. Spojené státy pak během summitu G7 spojencům schválily dodávky bojových letounů F16.

Okresní město, kde před válkou žilo zhruba 70 tisíc lidí, se stalo jednou z největších obětí války diktátora Putina. Bitva trvala 292 dní a vyžádala si nepředstavitelné materiální i lidské ztráty. Joe Biden oznámil, že Rusové v bojích o Bachmut ztratili sto tisíc lidí.

„Nic tam nezůstalo, všechno zničili, dnes je Bachmut jen v našich srdcích,“ prohlásil ukrajinský prezident Zelenskyj. Výrok pronesl v japonské Hirošimě, kde probíhá summit zemí G7. Ukrajinská strana později doplnila, že tím prezident nepotvrdil ztrátu města. Ukrajinská armáda je totiž v místě stále přítomná.

Nejvýznamnější ruskou silou operující u Bachmutu je Wagnerova skupina vlastněná Jevgenijem Prigožinem. Ten v posledních týdnech otevřeně kritizoval ruské vedení za nedostatečnou materiální podporu svých jednotek. Vůbec poprvé adresoval kritiku také Putinovi. Prigožin oznámil dobytí Bachmutu již v sobotu a doplnil, že jeho armáda oblast opustí 25. května. Washingtonský Institut pro studium války informuje, že stažení nabízí prostor pro efektivní protiútok.

Na zmíněném summitu v Japonsku pak došlo ke zlomové události. Spojené státy totiž oznámily, že nebudou spojencům bránit v dodávkách stíhaček F-16. O ty Ukrajina západ dlouhodobě žádá k obraně svého vzdušeného prostoru. Nejedná se o oznamení dodávek ze strany USA, zájem již ale deklarovalo Nizozemsko. Zelenskyj už minulý týden od Británie doejdnal střely s dlouhým doletem Storm Shadow. Stíhačky jsou tak další významnou podporou plánované ofenzívy.

Zobrazeno 515 krát
Naposledy upraveno: po., 29. květen 2023 08:28
Pro psaní komentářů se přihlaste