st., 10. prosinec 2014 20:36

S Hapkou se v bazilice sv. Petra a Pavla rozloučila rodina a známí, zaznělo i burácení motocyklů

Dne 4. prosince po poledni měli lidé možnost se naposledy rozloučit se zesnulým zpěvákem a skladatelem Petrem Hapkou při mši v bazilice sv. Petra a Pavla na pražském Vyšehradě. Celé dopoledne do baziliky přicházely desítky lidí, při obřadu zněla hudba, kterou složil sám Hapka, například hit Levandulová. Kromě Hapkovy rodiny se tohoto pietního aktu zúčastnili také známí umělci, veřejnost i motorkáři, kteří se postarali o doprovod rakve. Pohřeb skladatele se následně uskutečnil v Okoři, již pouze v rodinném kruhu. Rodina přesné místo posledního odpočinku umělce nesdělila.

 

Poslední sbohem Hapkovi přišli dát například Petr Janda, Ondřej Soukup, Michael Kocáb a Ondřej Brzobohatý. Smuteční řeč během obřadu pronesl Hapkův spolupracovník Michal Horáček, obracel se v ní přímo k zesnulému. „Dozvěděl jsi se, co tvá práce znamenala pro osudy lidí. Mnozí z nich si za komunismu brali desky s tvojí hudbou, když odcházeli do emigrace, mnozí se při tvé hudbě seznámili, milovali se při ní, mnozí při ní byli počati,“ zněla Horáčkova slova. „Dost často jsi byl grázl, jen nikdy škarohlíd,“ ukončil proslov částí textu jejich společné písně Denim Blues.

Na Hapku nezapomněla ani skupina motorkářů, mezi které často chodil, přestože byl časově zaneprázdněný. Účastnil se také jejich společenských akcí, jeho dcera Petra k nim měla také velmi blízko, často se svou kapelou hraje na jejich srazech. Burácení jejich silných strojů bylo slyšet před bazilikou už po desáté hodině.

Hapka zemřel 25. listopadu ve věku sedmdesáti let. Delší dobu de potýkal s Alzheimerovou chorobou, během níž se o něj jeho rodina starala doma v Okoři.

Hity jako například Levandulová, Dívám se dívám, S cizí ženou v cizím pokoji nebo Štěstí je krásná věc Hapku během jeho života proslavily nejvíce. Jeho jméno si také většina lidí spojí se skladbami, které zní ve filmech Páni kluci, Panna a netvor či Den pro mou lásku. S textařem Horáčkem se podílel na desce Hany Hegerové Potměšilý host. „Dobré je, že v té hudbě tu s námi bude dál, a nejen s námi. I těm, co se teprve narodí, bude pořád mít co říci o slovy nepostižitelných úzkostech i touhách,“ napsal Horáček na svém facebookovém profilu.

 

 Zdroj fotografie: www.kultura.idnes.cz

Zobrazeno 1424 krát
Naposledy upraveno: út., 16. prosinec 2014 10:49
Pro psaní komentářů se přihlaste