čt., 11. duben 2024 13:48

S Portnoyem do Prahy, aneb Dream Theater vyrazí na turné

Dream Theater Dream Theater Zdroj: DARKO BOEHRINGER - autor, oficiální archiv kapely
Legendární progmetalová kapela Dream Theater plánuje ke svému jubilejnímu čtyřicetiletému výročí nejenom desku, ale vyrazí i na turné

Asi každý zájemce o extrémnější žánry metalu se za svoji existenci již setkal s erudovaným jménem amerických progresivních metalistů, Dream Theater. Kapela za své dlouholeté působení na scéně ukázala, že hudba nemá téměř žádné hranice, ale také, že se dokáže vypořádat s problémy všeho druhu, jako je například odchod zcela zásadní osobnosti. Ano jedná se o osobnost jménem Mike Portnoy.

Právě jedna z nejvýznamnějších a jistě nejlepších osobností současného metalu se vrací po dlouhých 13 letech do své domácí kapely Dream Theater. Jakožto spoluzakladatel tohoto světoznámého tělesa opustil kapelu v roce 2010 a odůvodnění znělo jednoznačně - chtěl posunout své hudební hranice. „Nechtěl bych zemřít pouze jako bubeník kapely Dream Theater. Věděl jsem, že mohu nabídnout mnohem víc,“ uvedl Portnoy. Ovšem v roce 2024 oznámil svůj návrat do kapely a fanoušci se tohoto velkého návratu ztraceného otce nemůžou dočkat.

Celosvětové turné, které nese název An Evenig With Dream Theater, oslaví čtyřicetileté výročí existence kapely a započne již v září tohoto roku. Na turné vyráží právě nejznámější a nejvíce ikonická sestava, kterou se kdy v historii kapela pyšnila. James LaBrie (vokály), John Myung (baskytara), John Petrucci (kytara), Jordan Rudess (klávesy) a již několikrát zmíněný Mike Portnoy na bicí. Právě tato sestava má na svědomí nejznámější, a dnes už možno označit, kultovní počiny, jakými jsou například Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory či Black Clouds & Silver Linings.

Samotná kapela se k nadcházejícímu turné vyjadřuje s velkým očekáváním a radostí: „Toto turné pro nás všechny bude neuvěřitelně výjimečné! Každý koncert bude plný očekávání a nejrůznějších emocí. Nemůžeme se dočkat, až opět společně vstoupíme na pódium a na podzim se všemi zahájíme tuto historickou oslavu 40 let.“

Evropská část turné započne již v říjnu a kapela Dream Theater vystoupí na Evropském kontinentu hned třiadvacetkrát, pražské vystoupení se datuje na 2. listopad ve Sportovní hale Fortuna na výstavišti. Vstupenky jsou v prodeji již od 12. dubna od 10:00 pouze u autorizovaných kancelářích (Ticketportal, Ticketmaster).

Kapela si s pravidelným vydáváním desek získala miliony fanoušků po celém světě a její pravidelná živá vystoupení sklízí u fanoušků velké úspěchy. Vězme, že letošní světové turné nebude méně oblíbené a navštěvované, protože s vyhlídkami, jako je návrat legendárního Portnoye, slibuje kapela výjimečné a jubilejní vystoupení.

Zobrazeno 191 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. duben 2024 21:06
Pro psaní komentářů se přihlaste